Sicario

Drugs en CIA, gekend recept, geweldige uitvoering

Bloeddorstige Mexicaanse drugkartels versus CIA taskforce. Het is niet meteen het meest originele concept om een film over te maken, maar Denis Villeneuve gebruikt het toch in zijn nieuwste film. En geef hem eens ongelijk, want ‘Sicario’ is een parel geworden!

Kate Macer (Emily Blunt) is een reizende ster binnen de FBI. Ze brengt de ene na de andere drugsoperatie tot een goed einde. Bij een inval in een huis worden een hoop lijken gevonden, verstopt achter gyproc-muren. Na dit voorval komt Matt Graver (Josh Brolin) opeens aankloppen bij Kate’s baas, hij is een adviseur die graag de hulp van Kate wilt in zijn special unit.

Samen met die unit en de geheimzinnige Alejandro (Benicio Del Toro) trekt Kate de Mexicaanse grens over. Daar blijkt dat de zogenaamde ‘adviseur’ een CIA-agent is waarvoor de regels net iets anders zijn. Matt en zijn kompanen doen hun eigen zin en houden Kate vooral in de duisternis tijdens hun missies. Al snel reist bij haar de vraag waarom ze daar eigenlijk is.

Na ‘Enemy’ en ‘Prisoners’ weet Villeneuve opnieuw een film vol spanning te draaien, die je van de eerste tot de laatste seconde op het puntje van je stoel laat zitten. Niets is wat het lijkt, alles verloopt anders dan verwacht. Combineer dat met uitstekende acteerprestaties van Blunt, Brolin en Del Toro, en je krijgt een topfilm. Villeneuve slaagt erin om spanning te creëren zonder al te veel schiet- en vechtpartijen, en dat maakt ‘Sicario’ speciaal. Je blijft alert en krijgt het gevoel dat de actie blijft doorgaan terwijl, ookal is dat niet het geval. Zo kan het script zich perfect ontplooien zonder je te gaan vervelen.

Blunt, die voorheen al naast Tom Cruise in ‘Edge of tomorrow’ stond, geeft in ‘Sicario’ één van haar beste acteerprestaties tot nu toe. Haar personage, Kate, wordt gebruikt als de point of view van de film en Blunt slaagt erin om deze met verve te vertolken. Daarbij hoeft ze qua stoerheid zeker niet onder te doen voor haar mannelijke collega’s. Del Toro speelt een personage zoals we hem het best kennen: mysterieus met een slecht kantje. Om het plaatje compleet te maken, komt ook Brolin (op teenslippers) het beste van zichzelf geven als een corrupte realist.

‘Sicario’ is een drugsfilm en daar is zeker niets nieuws aan, maar zeker het bekijken waard. Het is een leuke, af en toe grappige, maar vooral enorm spannende film die een ander licht werpt op de jacht naar drugsbaronnen en de bloederigheid binnen die wereld.

 

Details Nu in de zalen
Regie: Denis Villeneuve
Cast: Emily Blunt, Josh Brolin, Benicio Del Toro
Jaar:
2015
Speelduur:
121 min.