Shutter Island

'Mindfucking Marty'

Gotische horror, psychologische thriller, film noir pur sang. De genres waarmee de nieuwste Scorcese werd bestempeld waren even uiteenlopend als de reacties op de benoeming van de nieuwe geestelijke vader des vaderlands. In tegenstelling tot deze laatste werd 'Shutter Island' echter lovend ontvangen. En ook op deze redactie zijn we blij dat Marty nog niet op zijn lauweren gaat rusten.

Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) wordt met zijn nieuw toegewezen partner (Mark Ruffalo) op onderzoek uitgestuurd naar Shutter Island. Deze Alcatraz-achtige bestemming herbergt ontoerekeningsvatbaar verklaarde moordenaars, verkrachters en ander gespuis. Een van de psychiatrische patiënten, Rachel Solanda (Emily Mortimer), is echter spoorloos. Tijdens zijn speurtocht wordt Teddy geconfronteerd met allerlei mysterieuze gebeurtenissen: het personeel kreeg een omerta opgelegd, een vuurtoren op het eiland wordt streng bewaakt en trauma's uit zijn verleden terroriseren zijn dromen. Al snel begint het bij hem te dagen: op Shutter Island is niets wat het lijkt.

De sfeer wordt al meteen gezet tijdens de boottocht die de twee politieagenten naar Shutter Island brengt. Een ijzige storm zorgt voor een grillige, kille sfeer en je wordt meteen ondergedompeld in het onheilspellend verhaal. Het is meteen duidelijk: de grootmeester der regie is aan het werk. Scorsese - die nog maar net de Cecil B. DeMille award in ontvangst mocht nemen - beheerst zijn metier zo goed dat hij moeiteloos alle reeds vernoemde genres tot een harmonieus geheel kan brengen.

Voor de vierde keer op rij mag Leonardo DiCaprio de hoofdrol vertolken, en terecht. Zijn vertolking in enkele sleutelscènes waren bepalend voor de kracht van de film en waarlijk spot on. Ook Mark Ruffalo verdient een eervolle vermelding en zelfs Sir Ben Kingsley (niet direct onze favoriete acteur) staat sterk te spelen. Echt genieten is het vooral van de cinematografie. De spookachtige beelden van Robert Richardson, begeleid door ijzingwekkende muziek van onder andere Penderecki, brengen je tot op het puntje van je stoel.

Scorsese laat je het mysterie heel geleidelijk aan ontrafelen en onderhoudt een perfect uitgebalanceerd verhaal. Hoewel er hier en daar wat clichés te bespeuren vallen, steekt Shutter Island zo ingenieus ineen dat er van ogengedraai geen sprake is. Waar de film echter ietwat op faalt is de overdaad van het geheel. Het personeel is  net dat tikje te sinister, het weer iets te griezelig,etc. Maar het dient gezegd: Marty levert alweer een pareltje af.

Gotische horror, psychologische thriller, film noir pur sang. De genres waarmee de nieuwste Scorcese werd bestempeld waren even uiteenlopend als de reacties op de benoeming van de nieuwe geestelijke vader des vaderlands.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Martin Scorsese
Acteur: Leonardo Di Caprio
Jaar:
2010
Speelduur:
138 min.

1 Disc

'Dream house'
De meeste dromen zijn bedrog

Dat Jim Sheridan een regisseur is met ups en downs weten we meteen door een blik op zijn palmares te werpen. Toppers zoals ‘In America’ wisselt hij af met gedrochten als ‘Get rich or die tryin’ (ja, die film met 50 Cent). Nu levert hij ons de dvd van ‘Dream house’ af en het blijkt nog maar eens dat Marco Borsato gelijk had toen hij een van zijn bekendste nummers zong. ‘Dream house’ alles in huis heeft wat een goede film ons kan bieden. Jammer genoeg valt dat huis in elkaar als een huisje van kaarten.

Will Atenton (een rol van Daniel ‘007’ Craig) heeft genoeg van zijn job als uitgever en besluit de rol van nieuwe man op te nemen. Samen met zijn vrouw (Rachel Weisz) en kinderen verlaat hij de stad om in een huis te gaan wonen. Een huis dat veel geheimen zal kennen.

De cast levert uitstekend werk. Hoewel de film in het begin redelijk saai is door de vele familiemomenten kunnen Daniel Craig en Rachel Weisz hem toch een beetje naar hun hand zetten en geloofwaardig laten overkomen. Niet verwonderlijk dat op de set de vonk oversloeg tussen beide personen. Ook Naomi Watts weet te overtuigen als de buurvrouw, net als haar filmdochter die volgens ons nog een lange carrière staat te wachten. Enkel de rol van Marton Csokas is te oppervlakkig geschreven om er een goede acteerprestatie van te maken.

Audiovisueel mag ‘Dream house’ niet onderschat worden. De mooie beelden - mede door de sneeuw - en de soundtrack zorgen af en toe voor een dreigende, mysterieuze sfeer. Dat was ook de bedoeling van deze film: een boeiend verhaal brengen dat ons bij momenten af en toe de stuipen op het lijf jaagt. Jammer dat de scenarist er anders over dacht.

Ongeveer in de helft van de film komen we al achter de waarheid en is de rest van de film niets meer dan vulling waar nog weinig in gebeurt. We dachten weemoedig terug aan films als ‘Shutter island’, die wel tot de allerlaatste minuut onze aandacht vasthielden. Bij ‘Dream house’ komen er bij de haren getrokken plottwists kijken, waardoor je het goede van het eerste stuk film al snel vergeet.

‘Dream house’ beloofde met een sterke cast en een op het eerste zicht interessant verhaal een angstige thriller af te leveren, maar dat is deze film uiteindelijk niet geworden. Het zegt genoeg dat Craig, Weisz en Sheridan niets meer met de film te maken wilden hebben na de finale versie te zien kregen. Ze vinden dat de film kapot gemonteerd werd. Naar ons gevoel was een goed script een beter idee geweest om er toch nog wat van te maken. Nu is ‘Dream house’ een tussendoortje dat je een keer bekijkt om later voorgoed in je kast weg te zetten.

Titel: Shutter Island
Jaar:
2012
Ondertitels:
Nederlands
Audiotrack:
Engels
Sound type:
Dolby Digital 5.1
'Dream house'
Less is not always more

Op onze versie van de dvd stonden er buiten enkele trailers geen extra’s en zelfs geen menu om opties zoals geluid en talen te kiezen. Misschien wilden cast en crew geen making of meer maken? 

Titel: Shutter Island
Jaar:
2012
Ondertitels:
Nederlands
Audiotrack:
Engels Dolby Digital 5.1
Formaat:
Breedbeeld
Sound type:
Dolby Digital 5.1

Reageer