Shrek forever after

'De Shrek is eruit'

Mannen van middelbare leeftijd, ex-rebellen, nu met vrouw en kinderen die nog één keer ‘de tijd van toen' willen herbeleven. Bestaat er iets aandoenlijker? Shrek volgt de natuurlijke stadia van de man: van leven in een moeras naar een vriendenkring, een vrouw, een job en kinderen. Shrek is al drie keer het gevecht met zijn innerlijke nieuwe man aangegaan, telkens met als levensles: het is beter te kijken naar wat je hebt, dan naar wat je niet hebt. En in deel vier doet hij dat opnieuw.

De bom ontploft op het verjaardagsfeestje van zijn kinderen: de gruwelijke ogre van weleer is veranderd in een geliefde knuffelbeer. Dorpsbewoners en kinderen komen tegenwoordig om handtekeningen vragen in plaats van gillend weg te lopen. Shreks dagen zien er één voor één hetzelfde uit: toilet ontstoppen, pampers verversen, vrienden ontvangen ... Tot hij een vergiftigd voorstel krijgt van een gefrustreerd Repelsteeltje: hij mag nog één keer een onbekommerde dag meemaken, een dag vòòr hij Fiona en Donkey leerde kennen en hij nog de schrik van de buurt was. Shrek tekent enthousiast het contract, maar ontdekt uiteraard dat het soms beter is ook de kleine lettertjes te lezen.

‘The final chapter' staat er op de affiche te lezen en we mogen het stilaan beginnen hopen. Deel vier is dan misschien wel grappiger, pittiger en boeiender dan deel drie, het beeld is loepzuiver, de 3D een leuke extra en Repelsteeltje is een waardiger tegenstander dan de verwijfde Prince Charming, maar er is alweer niets nieuws onder de zon van Far, far away. We krijgen opnieuw hetzelfde soort humor van dezelfde personages met slechts een handvol goeie en veel half-geslaagde grappen en weer dezelfde moderne dansjes en liedjes. Een heks zien breakdancen is onderhand niet meer zo grappig. Met dit verhaal is de cirkel van het Shrek-verhaal ook wel definitief rond, al staat er al een spin-off rond Puss-in-boots in de steigers. Het zou ons niet verwonderen, mochten daar even enkele groene monsters in opduiken.

Deel één was een prachtig modern sprookje met een hoog rock-‘n-rollgehalte. Intussen zijn de scherpe kantjes er van afgeveild en is 'Shrek 4' een erg kindvriendelijk verhaal geworden, een monster zonder tanden. ‘Shrek forever after' bevat erg veel verwijzingen naar de eerste film, alsof hij je er wil doen aan herinneren hoe goed die weer was. Zoals een ex-rebel die de tijd van toen eindelijk herbeleeft en besluit: misschien laat ik het beter voor wat het was. En dat is helaas ook het gevoel waarmee je de cinemazaal achteraf verlaat: de herinnering aan hoe goed deel één toch wel was.

Mannen van middelbare leeftijd, ex-rebellen, nu met vrouw en kinderen die nog één keer ‘de tijd van toen' willen herbeleven. Bestaat er iets aandoenlijker?

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Mike Mitchell
Acteur: Mike Myers, Cameron Diaz, Eddie Murphy, Antonio Banderas, Julie Andrews
Jaar:
2010
Speelduur:
93 min.

1-disc dvd

Mooi slotstuk

Voor een single disc versie valt er toch wat leuks te bezien op ‘Shrek forever after’. Eerst is er the usual: vier trailers van respectievelijk ‘Kungfu panda 2’, ‘Rango’, ‘Megamind’ en ‘Shrek 4: the game’. Daarnaast is er ook een filmcommentaar terug te vinden. Het leukste zijn echter de twee andere extra’s. Daarbij heb je ‘Shrek in de spotlights’: een tof en bondig overzicht over onze ogervriend en hoe hij tot stand is gekomen. Tenslotte zijn er enkele deleted scenes die vooral leuk zijn om dat het in storyboard-versie wordt gebracht. Met spijt in het hart nemen we afscheid van Shrek en co; maar deze extra’s bieden toch wat troost.

Titel: Shrek forever after
Jaar:
2010
Ondertitels:
Nederlands, Engels
Audiotrack:
Engels Dolby Digital 5.1, Nederlands Dolby Digital 5.1
Formaat:
16:9 Anamorphic

Reageer