The shining

'Hereeeee's Johnny... again!'

Als er één ding is waar Stanley Kubrick goed in is, dan is het in het maken van cultfilms. Meestal gebaseerd op boeken die cult waren of het zijn geworden na zijn verfilming ervan. ‘The shining', naar een boek van Stephen King, is hier het perfecte voorbeeld van.

Jack Torrance, gespeeld door Jack Nicholson, krijgt een baan als opzichter van het immense Overlook Hotel in de Rocky Mountains, dat tijdens de wintermaanden gesloten is wegens te gevaarlijk door de extreme weersomstandigheden. Jack moet er voor zorgen dat het hotel niet verkommert en ziet dit als een uitstekende gelegenheid om in alle rust aan zijn boek te werken. Hij neemt zijn intrek in het hotel samen met zijn vrouw Wendy en zoontje Danny en alles lijkt rustig te verlopen. Althans, voor de ouders, want Danny komt er achter dat hij over paranormale gaven beschikt. Al snel legt hij contact met de ‘onzichtbare' bewoners van het hotel die niet van plan zijn het gezin een aangenaam en vredevol verblijf te schenken. Jack lijkt een oude bekende voor hen, ook al is hij nog nooit eerder in het hotel geweest. Of wel?

‘The shining' barst van de prachtige beelden - de helikopterbeelden van het hotel in het begin van de film, de identieke tweeling die overal opduikt, het bloed dat uit de lift gulpt - en de beklijvende scènes die iedereen bijblijven - de vlucht in het labyrinth, Danny die op z'n driewieler door de hotelgangen crosst, Jack die gek wordt en de bijl ter handen neemt (ter info: deze scène is door Chanel 4 verkozen tot meest griezelige filmmoment aller tijden), en ga zo nog maar een tijdje verder. De meesterlijke manier waarop de camera dit registreert, het tempo, de perspectieven en kleuren geven deze beelden en scènes een impact die oneindig is. Er wordt een sfeer gecreeërd die onder je vel kruipt en die je in geen uren, dagen, zelfs jaren meer loslaat. Het verbaast ons dan ook ten zeerste dat Stephen King niet blij was met Kubrick's verfilming. Meer nog, zijn naam mocht zelfs niet op de aftiteling verschijnen. De man wist duidelijk niet waar zijn hoofd stond op dat moment, want we zijn er zeker van dat de meeste mensen ‘The shining' eerder associëren met de film dan met het boek. En eerlijk gezegd, zelf vinden wij de film duizendmaal griezeliger, indrukwekkender en overweldigender, kortom ‘beter' dan het boek.

Het fantastisch (in de letterlijke en figuurlijke zin) in beeld gebrachte geheel is van een niveau dat deprimerend moet werken voor elke (aspirant) filmmaker. Met andere woorden, niet te evenaren. ‘The shining' is nu uit op dvd in een geremasterde versie, samen met vier andere Kubrick pareltjes: ‘2001 A space odyssey', ‘A clockwork orange', ‘Eyes wide shut' en ‘Full metal jacket'.

Als er één ding is waar Stanley Kubrick goed in is, dan is het in het maken van cultfilms. Meestal gebaseerd op boeken die cult waren of het zijn geworden na zijn verfilming ervan.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Stanley Kubrick
Acteur: Jack Nicholson, Danny Lloyd, Shelley Duvall
Jaar:
1980
Speelduur:
155 min.

2-Disc Special Edition

Eén grote familie

Het leukste gedeelte op deze extra dvd is zonder twijfel de documentaire die Vivian Kubrick heeft gemaakt tijdens het draaien van ‘The shining'. Ze was toen zeventien jaar en mocht van haar vader een soort making of maken. Door haar nauwe betrokkenheid en puberale spontaniteit is het een heel ongedwongen, entertainende en persoonlijke docu geworden. Ze filmt de dingen waar ze zelf tot aangetrokken werd, details, de acteurs op onbewaakte momenten, haar vader at work. Op deze dvd kan je de reportage met of zonder - speciaal voor deze dvd ingesproken - audiocommentaar van Vivaine zien. Aan te raden is eerst voor de optie ‘zonder' te gaan en vervolgens Viviane haar verhaal te laten doen, want het nadeel is dat de ondertitels - in welke taal je ze ook kiest - steeds de ondertitels zijn van de beelden en niet van wat Viviane zegt. Een beetje verwarrend met andere woorden.

Vervolgens staan er als extra nog drie andere korte documentaires op: ‘View from the overlook: crafting the shining' waarin collega's, crewleden en acteurs - onder andere Jack Nicholson - aan het woord komen over de horror, de griezel en de subtiele aanpak van Kubrick voor deze film. Griezelig op zich is Wendy Carlos, Kubrick's muziekcomponiste, waar ook een korte reportage aan gewijd is, namelijk ‘Wendy Carlos, componiste'. En als kers op de taart krijgen we nog ‘The visions of Stanley Kubrick'. Vertrekkende van ‘The shining' wordt er door interviews met mensen uit de filmwereld en scènes uit de films van Kubrick een beeld geschapen over hoe Stanley te werk ging als regisseur. Dat hij een perfectionist is, verraadt hij al doorheen zijn masterpieces, maar in hoeverre hij dat perfectionisme doordrijft op de set, krijgen we nu te zien. Intrigerend.

Titel: The shining
Jaar:
2007
Ondertitels:
Nederlands
Audiotrack:
Engels
Formaat:
16:9 Anamorphic
Sound type:
Dolby Digital 6.1

Reageer