Sherlock Holmes 2: a game of shadows

'Eet egelgoulash en voorkom een wereldoorlog'

De films van Guy Ritchie zijn altijd een dubbeltje op hun kant. Het lukt de regisseur immers niet altijd om de kijkers mee te krijgen. Critici vinden de vorm van zijn films vaak overdone. Enkel in het begin van zijn carrière slaagde Ritchie erin om positieve reacties los te weken en toch kreeg Ritchie de verfilming van 'Sherlock Holmes' (2009) toebedeeld. Die film moest een kaskraker worden en dat werd het ook. Het samenspel tussen Robert Downey Jr. (als Sherlock Holmes) en Jude Law (als dr. John Watson) zat zo juist, dat er wel een vervolg op moest komen rn dat is er nu. Met 'A game of shadows' krijgen we wat we verwachten: meer van hetzelfde. Dat kan dus moeilijk even verrassend en even scherp zijn. Dat dénk je, want eigenlijk valt die puzzel weer helemaal mooi in elkaar.

Robert Downey Jr. maakt van Holmes op het nippertje net geen karikatuur, waardoor we deze eenentwintigste-eeuwse versie van Arthur Connan Doyles held allicht nog zullen terugzien.

Ook zijn we aangenaam verrast door de amusante dialoogjes in het begin van de film. Zeker wanneer Stephen Fry als Holmes' even zotte en ongegeneerde broer in het stuk voorkomt. Zelfs de net niet belachelijke vermommingen van Holmes leuken de boel gezellig op (sic!).

Omdat Holmes van meet af aan op het goede spoor is, weet je dat je geen clevere whodunnit te zien krijgt. Het doel van deze film is dan ook eenzijdig: vermaak. Maar dat lukt dus behoorlijk goed. De vele settingwissels (Londen, de trein naar Brighton waaruit Watsons bruid wordt gegooid, Parijs, Duitsland en uiteindelijk de Reichenbachwaterval in Zwitserland) maken het geheel boeiend genoeg, ondanks de wat simplistische kijk op politieke situatie van het einde van de negentiende eeuw.

Oh ja, de zigeunerfragmenten doen ons eerst terugdenken aan 'Snatch' (je weet wel, met Brad Pitt in misschien zijn beste rol ooit). Je kan dat goedkoop vinden, maar toch zit er best weer een te onthouden quote in: 'This is one of the best hedgehog goulashes I've ever tasted.'

De grand finale die je in dit soort films verwacht, wordt wel een kleine anticlimax. Je krijgt de erg snelle afhaspeling van het verijdelen van een wereldoorlog op een vredesconferentie in Zwitserland. Dat vluggertje is echt te snel voorbij, vooral omdat je net daarvoor een lange achtervolgingsccène in het bos vol slowmotions van kogels te verwerken hebt gekregen.

Toch kijken wij best uit naar een derde deel dat er zit aan te komen, gewoon omdat het plezante cinema is.

De films van Guy Ritchie zijn altijd een dubbeltje op hun kant. Het lukt de regisseur immers niet altijd om de kijkers mee te krijgen. Critici vinden de vorm van zijn films vaak overdone.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Guy Ritchie
Acteur: Jude Law, Robert Downey jr, Noomi Rapace, Jared Harris, Stephen Fry, Rachel McAdams
Jaar:
2011
Speelduur:
126 min.

Combopack Blu-ray + dvd + e-copy

'Sherlock Holmes 2: a game of shadows'
Drievuldigheid

Alle goede dingen komen in drievoud. Dat moet ongetwijfeld het idee achter de combopack van de tweede Sherlock Holmes-film zijn, want naast de blu-ray en de dvd vind je in het doosje ook nog een code waarmee je een digitale kopie van de film kan downloaden, een handig extraatje.

In de 'Maximum movie mode' neemt Robert Downey Jr. de kijkers op sleeptouw doorheen de film met ludieke opmerkingen, scènes achter de schermen en een arsenaal aan foto's van de verschillende decors. Wie nog meer wil, kan in zeven korte filmpjes onder meer ontdekken hoe de gevechten gefilmd worden, waarom schaken een niet te onderschatten aspect van de film is en hoe het Europa van de negentiende eeuw gecreëerd werd.

De laatste, maar daarom zeker niet de minste, extra is de tablet app. Het verhaal, de personages, de locaties, kortom alles uit de film wordt in de applicatie op een rijtje gezet aan de hand van verschillende fragmenten die op je tv-scherm of je tablet worden getoond.

Titel: Sherlock Holmes 2: a game of shadows
Jaar:
2012
Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, IJslands, Noors, Zweeds, Pools, Turks
Audiotrack:
Engels DTS-HD Master Audio 5.1, Frans Dolby Digital 5.1, Duits Dolby Digital 5.1, Italiaans Dolby Digital 5.1, Spaans Dolby Digital 5.1, Pools Dolby Digital 5.1, Turks Dolby Digital 5.1
Formaat:
1080p HD 16:9 (2.4:1)
Sound type:
DTS 5.1

Reageer

Meest recent