Sherlock Holmes

'Stiff upper lip voor de MTV-generatie'

Mocht er één oeuvre zijn waarbij we onze wenkbrauwen in een meewarige frons durven te heisen, dan is het dat van de Britse ADHD-filmer Guy Ritchie. Aan het eind van de jaren negentig schopte Ritchie het tot King of cool van de Britse cinema met twee bescheiden pareltjes ('Snatch' & 'Lock, stock and two smoking barrels'). Maar wie zich tot enige reflectie genoopt voelde, moet toegeven dat Ritchie eerder keizer was van de gebakken lucht, een Tarantino-epigoon die steevast style over substance verkoos en 'film' zag als therapie om zijn ADHD-stuiptrekkingen van zich af te filmen. Zijn eerste twee prenten waren toevalstreffers, badmingtonveertjes die nét over het net raakten, maar met de gerecycleerde stroop die de regisseur daarna afleverde ('RockNrolla', 'Swept away') begon het statuut van de chouchou van de MTV-generatie danig te tanen. Groot was ieders verbazing toen Ritchie daarna de honneurs waarnam voor de Sherlock Holmes-adaptatie die de de detectieve met de stiff upper lip weer vanonder de mottenballen moest halen. En Ritchies carrière uit het slop.

'Sherlock Holmes' is in feite zo'n platgepolijst studioproduct dat het uiteindelijk weinig uitmaakt wie er in het regisseursstoeltje zit (mocht er een Gore Verbinski of een Michael Bay achter de camera gezeten hebben, je had geeneens het verschil gemerkt). Deze reboot is een product van een promotiemachine, een perfect gedoseerd niemendalletje waarbij postkaartesthetiek, victoriaanse romantiek en Britse wisecracks de vaste ingrediënten zijn. 'Sherlock Holmes' is een 'Pirates of the Carribean'-avontuur, maar dan eentje dat zich afspeelt in het victoriaanse Engeland, en net als bij Johnny Depps piratencapriolen valt de schade uiteindelijk wel mee. Als je van een hapklare cinemasnack houdt, tenminste.

In deze Conan Doyle-adaptatie voor de zelfverklaarde hipster slaan Holmes en zijn trouwe partner in crime Dr. Watson nog één laatste keer de handen in elkaar. Lord Blackwoord (Mark Strong), de meest vermaarde schurk uit de victoriaanse krochten, heeft een plan bedacht om de wereld het dal der vernieling in te helpen. Meer van de plot hebben we niet begrepen, want net zoals het de meeste blockbusters betaamt, is het verhaal een flauw excuus voor een lange rits exuberante set-pieces, waarbij het laat 19de-eeuwse Londen dient als pittoreske achtergrond. Ritchie serveert zijn film als een rollercoaster zonder weerhaakjes, zo eentje waarin het voor even fijn toeven is, maar waarvan je je daarna geen enkele duizelingwekkende kronkeling meer herinnert. Law en Downey Jr. zijn op dreef en houden de spitante dialogen op snee, maar Rachel McAdams krijgt nergens de allures van een rasechte femme fatale aangemeten, waardoor ze er nogal duf en verloren bij loopt.

Sherlock Holmes is geen Guy Ritchie-ADHD-filmerij geworden (al amuseerde hij zich wellicht kostelijk met zijn vintage muziekclipachtige montages), wel een oppervlakkig spektakelstuk dat zeker weet te entertainen, maar nooit echt de adrenaline door je aders zal laten gieren ('District 9', it ain't). Resultaat: een vakkundig gefabriceerd actievehikel zonder enige pretentie. Dat mag ook wel eens.

Mocht er één oeuvre zijn waarbij we onze wenkbrauwen in een meewarige frons durven te heisen, dan is het dat van de Britse ADHD-filmer Guy Ritchie.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Guy Ritchie
Acteur: Robert Downey jr, Jude Law, Rachel McAdams, Mark Strong
Jaar:
2009
Speelduur:
128 min.

Blu-ray 1-disc

Geen vragen meer

Voor de fans van deze film is de blu-ray een echte aanrader. In de Maximum Movie Mode kan je de film nog eens bekijken, maar dan met commentaren van regisseur Guy Ritchie, de crewleden en de cast. Hetzij in picture-in-picture, hetzij in volledig scherm. Je krijgt er regelmatig een historisch weetje te zien over Sherlock Holmes of over de stad Londen. We zien in de rechterbenedenhoek beelden achter de schermen terwijl de scène in kwestie gewoon doorloopt. Ook links naar andere extra's op dit schijfje passeren de revue. Schetsen van Guy Ritchie en setfoto's maken van deze Maximum Movie Mode een schitterende feature.

Uiteraard zijn er ook de standaard extra's. Interviews met cast en crew uiteraard, maar ook een item over de speciale gevechtstechniek die Holmes hanteert in de film, of meer informatie over de verschillende filmlocaties. Ook het bijwerken van het Amerikaanse accent van hoofdrolspeler Robert Downey Jr. en de vrouwelijke hoofdrol komen aan bod.

Voor wiens honger nog niet gestild is, is er nog een leuk item over hoe Guy Ritchie het fenomeen Sherlock Holmes interpreteerde en naar het grote scherm bracht en hoe Robert Downey Jr. zich voorbereidde op zijn glansrol. Als kers op de taart zijn er nog de digitale kopie (handig voor onderweg!) en de toegang tot extra trailers en extra content (zij het bescheiden) via BD Live. Daar is vooral de extra audiocommentaar interessant (en grappig!) van Downey Jr. en zijn vrouw (en producer van deze film) Susan Downey.

Titel: Sherlock Holmes
Jaar:
2010
Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Duits, Italiaans, Portugees
Audiotrack:
Engels Dolby Digital 5.1, Frans Dolby Digital 5.1, Duits Dolby Digital 5.1, Spaans Dolby Digital 5.1, Italiaans Dolby Digital 5.1, Engels DTS-HD Master Audio 5.1
Formaat:
16:9 Anamorphic

Reageer