Shadows of time

'Indische Gründlichkeit'

Nooit gedacht dat het ooit zover zou komen, maar den Duitsch is terug, en dit keer is dat geeneens zo erg. De neue Deutsche Welle heeft in de cinemazalen alvast heel wat teweeggebracht door films als 'Der Untergang' of 'The Edukators'. Het verschil tussen die films en 'Shadows of time' (originele titel: 'Schatten der Zeit') is echter dat deze laatste volledig in India gefilmd werd en er geen letter Duits te horen valt. Een gewaagde keuze dus voor regisseur Florian Gallenberger. Anderzijds: wie niet waagt niet wint, en zo blijven de tirolertaferelen tenminste achterwege die de originele titel 'Schatten der Zeit' doet vermoeden. Dat Gallenberger prijzen zal winnen met 'Shadows of time', dat kan bijna niet anders.

Hij neemt ons mee naar het India van vóór de onafhankelijkheid. De kleine Ravi werkt er samen met zijn lotgenootjes in een fabriek. Hij sleept er af en aan met dingen die nog het meest weg hebben van het kapsel van die andere Ravi (Shankar), maar die uiteindelijk tapijten worden. Hij ontmoet er Masha, een meisje dat door haar vader verkocht wordt aan de eigenaar. Meteen ontspint er zich een hechte vriendschap tussen de twee.

Gallenberger had een stroperige en clichématige zondagnamiddagfilm-aanklacht tegen kinderarbeid kunnen maken, maar al gauw gaat het verhaal gelukkig een totaal andere kant op. De focus komt immers te liggen op de scheefgetrokken liefdesverhouding tussen Ravi en Masha door de jaren heen. Door zijn schamele loontje te sparen, slaagt Ravi erin zijn vriendinnetje vrij te kopen. Ze beloven op elkaar te wachten in de Calcutta, maar de vele jaren tot aan Ravi's vrijheid duwen hen steeds verder uit elkaar.

Twee mensen die hun eigen weg gaan, uit ellende dan maar met een ander trouwen, maar er nooit in slagen elkaar te vergeten. Daarin ligt het wonder van 'Shadows of time'. Dit zijn geen voorgekauwde, op wiskundige formules gestoelde Hollywood-emoties waar de held van de romance op het einde het meisje verovert. Integendeel, wat we hier te zien krijgen is maar al te dikwijls pijnlijk écht. Het is dan ook van 'In the mood for love' geleden dat een liefdesaffaire nog zo tragisch en tegelijkertijd oogstrelend mooi op het scherm getoverd werd. Net als Wong Kar-Wai slaagt Gallenberger erin om van zijn personages echte mensen te maken, en net als in het echte leven lukt hun liefde ook niet steeds. En net als in het echte leven is het einde niet altijd happy, hoe hartverscheurend ook.

Een Duitser die de Indische versie van een Chinese klassieker maakt en er nog mee wegkomt ook: daar doen wij onze tirolerhoed voor af.

Nooit gedacht dat het ooit zover zou komen, maar den Duitsch is terug, en dit keer is dat geeneens zo erg.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Florian Gallenberger
Acteur: Tannishtha Chatterjee, Prashant Narayanan, Tillotama Shome, Irrfan Khan
Jaar:
2006
Speelduur:
106 min.

1-disc

Trailers

Een beetje verdoken vinden we enkele trailers die als 'extra's' gepromoot worden, maar verder niets.

Titel: Shadows of time
Jaar:
2010
Ondertitels:
Nederlands, Frans
Formaat:
16:9 Anamorphic

Reageer