Shadow World

De winst van oorlog

Stel je eens voor: een wereld waar mensen worden omgebracht op zeer vage en ondemocratische wijze, waar oorlogen gevoerd worden voor het winstoogmerk van machtspersonen en wapenfabrikanten. Geen al te fijne wereld moet dat zijn, toch?

Wel, volgens Johan Grimonprez zouden we weleens in die exacte horrorwereld kunnen leven. Met ‘Shadow World’, zijn nieuwste documentaire gebaseerd op het gelijknamige boek van Andrew Feinstein, schetst hij alvast een wel erg overtuigende visie waarbij het echt zo zou kunnen zijn.

Beginnen doet hij met de Eerste Wereldoorlog, en de mogelijkheid dat daar op de kap van alle slachtoffers miljoenen verdiend zijn door een select groepje dat bedacht heeft om geld te verdienen met oorlog. Daarna verschuift hij zijn blik naar de miljardendeals tussen Saudi-Arabië en het westen voor het aanleggen van een gigantisch wapenarsenaal in de jaren 70 en 80, en de gigantische omkoopschandalen die daarover bekend zijn geraakt de laatste jaren. Eindigen doet hij met de oorlogen in het Midden-Oosten, de rol van Iran en IS.

‘Shadow World’ is bedoeld om te choqueren, je wakker te schudden, en daar slaagt de documentaire verdomd goed in. We krijgen verhalen te horen van journalisten die hun carrière aan deze schande gewijd hebben, maar ook het andere kamp komt aan bod in de vorm van wapenhandelaars, (ex-)politici en daarbovenop nog een heleboel contradictorische toespraken van beleidsmakers die je wel erg doen fronsen.

Het lijkt allemaal te zot om waar te zijn, en de complottheoriefactor blijft doorheen heel ‘Shadow World’ sterk op de voorgrond sluimeren. Maar langs de andere kant lijkt het geheel bol te staan van bewijslast die het allemaal wel heel geloofwaardig maken.

Of het allemaal klopt is natuurlijk de grote vraag, en het is aan de kijker om te oordelen of hij/zij meegaat in dit gedachtegoed. ‘Shadow World’ biedt alvast stof genoeg om uren te discussiëren op café. 

De film is bij ons in de zalen vanaf 26 november.

Details Nu in de zalen
Regie: Johan Grimonprez
Jaar:
2016
Speelduur:
94 min.