The sense of an ending

Prachtig Engels drama over het verleden, herinneringen en relaties

Hoewel onze levens wel allemaal verschillend zijn, hebben we toch een paar dingen gemeenschappelijk. Een verleden, bijvoorbeeld. En het maakt niet uit hoe oud of jong we zijn, er zijn wel altijd momenten waarop we terugblikken op dat verleden. Dat is ook exact wat Tony Webster (Jim Broadbent) doet in 'The sense of an ending'. Regisseur Ritesh Batra nam het verhaal van Julien Barnes onder handen en kreeg daarbij de steun van een fantastische cast onder leiding van de briljante Jim Broadbent, Harriet Walter, Charlotte Rampling en Billy Howle. Maar was die cast wel goed genoeg om het verhaal te dragen en 'The sense of an ending' om te toveren in een voortreffelijke film? Dat bleek de vraag.

Zelfs al heeft hij lang een pensioengerechtigde leeftijd overschreden, toch verkoopt Tony nog altijd fotoappartuur in een klein winkeltje in het hart van Londen, waar hij samen met zijn dochter woont. Hoewel hij van haar gescheiden is, onderhoudt Tony nog altijd een vriendschappelijke relatie met zijn ex-vrouw Margaret (Harriet Walter). Op zich leidt hij dus een rustig leven. Tot op de dag dat hij een brief ontvangt die hem meldt dat Sarah, de moeder van zijn jeugdliefde Veronica, overleden is.

Op zich een hele triestige gebeurtenis, ware het niet dat zij hem een geldsom nagelaten heeft, alsook haar dagboek, dat vroeger toebehoorde aan Tony's beste jeugdvriend Adrian. Toch blijkt dat Tony het dagboek niet gemakkelijk in handen zal krijgen, aangezien Veronica het weigert te overhandigen.  Hij wil het koste wat kost in handen krijgen en vertelt zijn ex-vrouw Margeret over Veronica, zijn eerste liefde. Beetje bij beetje komen zijn herinneringen terug: zijn studies aan een Brits college voor jongens en bijhorende problemen, de zelfmoord van zijn beste vriend Adrian, etc. Maar was dat wel allemaal echt zoals Tony het zich herinnert?

Je merkt het al. 'The sense of an ending' gaat over het verleden, het heden en herinneringen, maar ook over spijt en wroeging. Op dat vlak hebben regisseur Ritesh Batra en scenarist Nick Payne de Man Booker Prize winnende roman tot in het detail gevolgd. Toch hebben ze er ook hun eigen twist aan gegeven en verweven ze het verleden nog meer met het heden. Die aanpak blijkt zeer goed te werken, zeker met de hulp van die fantastische cast.

Toch zijn er enkele dingen die minder goed zijn aan 'The sense of an ending'. Verwijzingen en informatie naar het droevige verleden van Sarah en Veronica werden altijd maar uitgesteld waardoor het geduld van publiek echt wel op de proef gesteld wordt. Jammer genoeg valt ook de afloop wat mager uit, in vergelijking met de rest van de film.

De hamvraag blijft: Is 'The sense of an ending' een bezoekje aan de cinema waard? Jazeker! De film is zeer goed opgebouwd (enkel jammer van het einde), de cast zet een sublieme prestatie neer en de film doet je ook nadenken over jouw eigen leven. Iets wat af en toe wel nodig is. Dus ja, koop maar een ticket voor 'The sense of an ending'.

Details Nu in de zalen
Actor: Jim Broadbent, Charlotte Rampling, Harriet Walter, Matthew Goode
Jaar:
2017
Speelduur:
108 min.