Scream 4

'Metahorror'

New Decade. New Rules, zo staat het koeiengroot opgetekend boven de poster van de vierde aflevering in de 'Scream'-saga. Nogal wiedes dat horrormaestro Wes Craven stevig aan het roer van zijn franchise moest draaien: het voorbije decennium werd immers gekenmerkt door een onophoudelijke regen van lauwe horrorremakes en comateuze torture porn. Craven kon dus moeilijk komen aandraven met een -tigste variant van het slashergenre. Wie dacht dat Cravens metaspielereien niet meer zouden aanslaan heeft het duidelijk bij het verkeerde eind, want 'Scream 4' is een bijzonder geestige en slim geschreven horrorthriller geworden die feilloos inhaakt bij de horrortendenzen van vandaag.

De eerste 'Scream'-film gold destijds als een frisse bries binnenin het slasher-genre: de slachtoffers waren geen weerloze barbiepoppen, maar personages die vertrouwd waren met de gangbare wetten van het horrorgenre. Craven herhaalt ditmaal zijn metatrucjes en knipogerij, maar doet dat opnieuw met zo'n schwung en joie de vivre, dat je je probleemloos laat meesleuren. Zo opent 'Scream 4' als een - opgelet, moeilijke woordenalarm - mise en abyme (de kunstbenaming voor een schilderij in een schilderij ...) met een film in een film in een film enzovoort. Met zichtbaar genoegen (de)construeert Craven het genre, alsof hij Abbas Kiarostami's metatraktaat ‘Copie conforme' in een horrorjasje heeft gestoken. 

Tien jaar zijn er intussen verstreken sinds Sidney Prescott (Neve Campbell) voor het laatst tegenover de 'Scream'-moordenaar stond. Intussen heeft ze een boek geschreven over de mentale letsels die ze nog steeds met zich meezeult. Ze reist terug naar Woodsboro, plek van verleden onheil, om haar boek voor te stellen, maar al snel blijkt dat alles niet langer peis en vree in het Amerikaanse slaapstadje. Ghostface is nog steeds op de vlucht en is niet van plan om op te geven.

Al vanaf de eerste minuut spuit Craven commentaar op het statuut van de hedendaagse horrorfilm. Akkoord, het is wat opzichtig om personages dialogen à la ‘man, I really hate torture porn' in de mond te leggen, maar de regisseur en scenarist Kevin Williamson zorgen er wel voor dat de film zich geen schouderbreuk heft aan dit soort zelfreferentiële knipogen. Het verhaal is zoals vanouds vrij onnozel (de ridicule plotwendingen krijg je er als gratis bij) en de pogingen om moderne gadgets de franchise binnen te smokkelen zijn ook niet altijd even succesvol. Niettegenstaande is 'Scream 4' goed gemaakte leut die vanaf de meet tot het einde knettert en die moeiteloos de vloer aanveegt met die elvendertig horrorremakes die u dit jaar in uw maag gesplitst krijgt. What's your favourite scary movie? Je hoeft niet langer te twijfelen.

New Decade. New Rules, zo staat het koeiengroot opgetekend boven de poster van de vierde aflevering in de 'Scream'-saga.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Wes Craven
Acteur: Courteney Cox, David Arquette, Neve Campbell, Emma Roberts
Jaar:
2011
Speelduur:
103 min.

1 Disc

Behoorlijk wat, behoorlijk goed

Naast de gebruikelijke trailers, hier voor ‘Insidious', ‘The eagle‘ en ‘Source code', krijg je nog heel wat meer extra's op de dvd. Zo kan je de film bekijken met commentaar van regisseur Wes Craven, Hayden Pannetiere en Emma Roberts. Daarnaast is er ook een making of die ongeveer tien minuten duurt en waarin acteurs en regisseur aan het woord komen, afgewisseld met enkele beelden van op de set. Die interviews zijn erg vlot en maken van deze making of dan ook een leuke extra.

Zo zijn er nog wel enkele. Ook de bloopers, maar liefst acht minuten aan materiaal, zijn bij momenten erg grappig. De talrijke deleted & extended scenes echter kunnen ons wat minder bekoren, maar dat wordt dan weer gecompenseerd door het alternatieve begin van de film. Dat begin is namelijk bijna net zo goed als het echte begin, iets wat we dan weer niet kunnen zeggen van de extended ending. Behoorlijk wat extra's dus op deze dvd en behoorlijk wat goeie extra's ook.

Titel: Scream 4
Jaar:
2011
Ondertitels:
Nederlands
Audiotrack:
Engels Dolby Digital 5.1
Formaat:
Widescreen

Reageer