Remember me

'Een bitterzoete herinnering'

‘Remember me' vertelt het verhaal van de rebelse Tyler Hawkins, een jongvolwassene die in 2001 in New York City woont en studeert. Tylers ouders zijn gescheiden, de familie worstelt al enkele jaren met de zelfmoord van Tylers oudere broer Michael, zijn jongere zusje Caroline is een kunstenares in wording, die niet aanvaard wordt door haar klasgenootjes, en de relatie met zijn vader Charles is op zijn zachtst gezegd vertroebeld. Niet meteen het perfecte verhaal voor een feelgoodfilm dus. En dat is ‘Remember me' dan ook niet geworden.

Tijdens een avondje uit wordt Tyler gearresteerd door Neil Craig en om hem een hak te kunnen zetten, probeert Tyler Neils dochter Ally voor zich te winnen. Maar het onvermijdelijke en ook behoorlijk clichématige gebeurt: Tyler en Ally worden écht verliefd. Ook Ally heeft echter niet de makkelijkste jeugd achter de rug, nadat haar moeder voor haar ogen werd neergeschoten door twee overvallers. Tyler en Ally lijken zich er samen wel door te slaan, zij het met de nodige ups en downs.

Wanneer het jaar 2001 en de stad New York in één zin vermeld worden, zou dat al wel een belletje moeten doen rinkelen. 11 september 2001 was immers de dag waarop het leven van vele Amerikanen grondig door mekaar geschud werd en het is niet toevallig dat ‘Remember me' zich bijna letterlijk aan de vooravond van de tragische aanslagen op 9/11 afspeelt. De film benadrukt de zomer van onschuld en absolute nietsvermoedendheid die aan de aanslagen voorafging. En net dat maakt de film des te aangrijpender.

Schrijver Will Fetters en de New Yorkse regisseur Allen Coulter wilden in deze film de vragen ‘Wat gebeurt er als ons zo gestructureerde leventje plots helemaal op zijn kop gezet wordt en hoe gaan we daarmee om?' opwerpen en daar zijn ze meer dan behoorlijk in geslaagd. De film gaat niet alleen over de ontluikende liefde tussen Tyler en Ally, maar ook over hoe zij persoonlijk omgaan met de dood van een familielid.

Meer algemeen gaat ‘Remember me' over het omgaan met een verlies of tegenslag en dat maakt van de film bepaald geen lachertje. Tate Ellington zorgt als Aidan, de kamergenoot van Tyler, hier en daar gelukkig voor een komische noot en zo wordt vermeden dat deze film al te zwaar op de maag ligt. Maar als je van ‘Remember me' een vederlicht filmpje verwacht, raden wij je aan om je verwachtingen bij te stellen, nog voor je de film bekijkt.

Het is niet omdat Robert Pattinson, die sinds zijn grote doorbraak in de Twilight-films als een jonge god aanbeden wordt door heel wat (jonge) meisjes, de hoofdrol in ‘Remember me' op zich neemt, dat de film geklasseerd mag worden als ‘lichtgewicht' en ‘niet geschikt voor volwassenen'. Wel integendeel. Robert Pattinson kruipt op een voortreffelijke wijze in de huid van Tyler Hawkins en bewijst zo dat hij meer in zich heeft dan de rol van de o zo populaire vampier Edward uit Twilight.

Maar ook de acteerprestaties van Emilie de Ravin als de pittige Ally zijn het vermelden waard, net als die van Pierce Brosnan, die zijn personage van een schijnbaar keiharde zakenman en vader goed vertolkt.

‘Remember me ‘ is een geslaagde film: een knappe verhaallijn met een aangrijpende plot, degelijk acteerwerk en een treffende onderliggende boodschap. Wij zullen ‘Remember me' alvast niet snel vergeten.

‘Remember me' vertelt het verhaal van de rebelse Tyler Hawkins, een jongvolwassene die in 2001 in New York City woont en studeert.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Allen Coulter
Acteur: Robert Pattinson, Emilie de Ravin, Pierce Brosnan, Chris Cooper, Lena Olin, Tate Ellington, Ruby Jerins
Jaar:
2010
Speelduur:
113 min.

1 Disc

't Zit vanbinnen

Op de single disc dvd-uitgave van 'Remember Me' vinden we slechts twee extra features terug. Helaas zijn ze ook niet erg creatief geweest met hun schaars aanbod aan extra's: trailers en een traditionele making of. Twee verschillende trailerversies van de film zelf zijn sowieso overbodig, en de extra trailers van surprise, surprise... 'Eclipse' en 'Step Up 3D' zijn overduidelijk gericht op een tienerpubliek. 

De making of daarentegen, wekt toch nog enige interesse bij ons op. Het is altijd leuk om een blik achter de schermen te werpen. Cast en crew belichten elk hun eigen visie op het verhaal, de personages, New York als decor van het verhaal, de internationale cast en het tot stand komen van de film. In iets meer dan dertien minuten krijgen we een leuk en bondig overzicht van waar de film over gaat en wie er allemaal aan heeft meegewerkt.

Toch zit er nog ergens een extraatje verstopt, alleen staat deze niet op het schijfje. De lekkerste extra van deze hele dvd-uitgave zit vanbinnen in het doosje. Daar verwennen ze ons met een tastbaar extraatje dat de meeste vrouwelijke tienerhartjes net dat tikkeltje sneller zal laten kloppen: een dubbelzijdige mini-poster van de hoofdrolspelers, Robert Pattinson en Emilie de Ravin. Maak dus maar snel een plekje vrij boven je bed!

Titel: Remember me
Jaar:
2010
Ondertitels:
Nederlands
Audiotrack:
Engels Dolby Digital 5.1
Formaat:
16:9 Anamorphic

Reageer