Recount

'Het is wat het is: niet bepaald fris'

Een film maken over de chaotische Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2000, is dat niet een behoorlijk oude koe uit de gracht halen? Na acht jaar Dubja is alle hoop van tweederde van de wereldbevolking én van enkele republikeinen gevestigd op de meest charismatische Amerikaanse president sinds lang. Het is zowat de enige kritiek die je op ‘Recount’ kan hebben, dat de film behoorlijk laat komt. Misschien had hij vier jaar geleden wel het verschil kunnen maken voor - hoe zou het eigenlijk zijn met? - John Kerry. ‘En Clinton had zich moeten laten pijpen door Sharon Stone. En George Bush Jr. had niet mogen stoppen met drinken. It is what it is’, merkt Denis Leary alias Michael Whouley terecht op in de slotscène van de film.

7 november 2000 is een dag waar persbureaus en nieuwsredacties waar ook ter wereld liever niet aan herinnerd worden. Wie zou de volgende president van Amerika worden? De correcte nieuwsgaring ging ten onder aan de strijd om de primeur. Even werd Al Gore uitgeroepen tot president-elect, enkele uren later bleek het toch George W. Bush te zijn en nog later geen van beide. Een officiële maar tot vandaag betwiste uitslag, zou 36 dagen op zich laten wachten. Wie de machtigste man ter wereld werd, hing af van enkele honderden stemmen in Florida. Er volgden ellenlange discussies over al dan niet doorprikte ponskaarten en het handmatig of machinaal hertellen ervan. Er waren verschillende interpretaties van geldige en ongeldige stemmen door politiek benoemde rechters. En dat in de zogenaamde ‘grootste democratie ter wereld’. Ongezien.

Dat die 36 dagen op den duur iedereen de keel uithingen is niet verwonderlijk, maar ze zijn dankzij hun complexiteit achteraf gezien best wel boeiend om op terug te kijken. Een beetje zoals de regeringsvorming van Leterme I, zeg maar, al willen we niemand op ideeën brengen. Het was dan ook een prioriteit van regisseur Jay Roach en schrijver Danny Strong om heel minutieus een correcte weergave te tonen van wat echt gebeurd is. En daar zijn ze met verve in geslaagd. ‘Recount’ is geen documentaire geworden maar een film, weliswaar met heel wat historische nieuwsbeelden in.

De verbluffende fysieke gelijkenissen tussen de acteurs en de politici die ze spelen, zijn bijgevolg geen toeval, met Tom Wilkinson (James Baker), John Hurt (Warren Christopher) en Bob Balaban (Ben Ginsberg) in een glansrol. Kevin Spacey lijkt dan weer helemaal niet op de echte Ron Klain, maar dat doet niets af aan zijn acteerprestaties. Dat kan nog meer gezegd worden van Laura Dern in de huid van Katherine Harris, Secretary of State van Florida. Wie dacht dat Sarah Palin een leeghoofd is, moet dringend eens naar La Harris YouTuben.

Maar de grootste sterkte van ‘Recount’ is de verrassende invalshoek. In de realiteit waren Bush en Gore de hoofdrolspelers, in de film is dat Ron Klain, de ex-stafchef van Al Gore (momenteel van Joseph Biden) en een insider bij de democraten. De film schetst een beeld van de niet-aflatende machinerie die het campagneteam achter een presidentskandidaat is. Nochtans beweren zowel democraten als republikeinen dat dit beeld gedramatiseerd is, de tv-beelden van toen bewijzen echter het tegendeel.

Wie de verkiezingen van 2000 in Amerika écht heeft gewonnen, zal nooit duidelijk worden: nooit zijn alle stemmen geteld of herteld zoals wettelijk was opgelegd. De republikeinen verweten de democraten de verkiezingen te hebben ‘gestolen’ door het resultaat aan te vechten, maar misschien hebben de republikeinen het presidentschap wel gestolen. En of de wereld het geweten heeft...

Een film maken over de chaotische Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2000, is dat niet een behoorlijk oude koe uit de gracht halen?

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Jay Roach
Acteur: Kevin Spacey, Bob Balaban, Ed Begley, Laura Dern, John Hurt, Denis Leary, Tom Wilkinson
Jaar:
2008
Speelduur:
111 min.

1-disc dvd

Het had wat meer mogen zijn

Geen extra’s om van omver te vallen op deze dvd, maar wel een leuk toetje. In ‘The true inside story of the 2000 presidential election’ sommen de acteurs een aantal sterke momenten uit de film op, niet toevallig ook de markantste momenten uit de bewuste periode.

Ook leuk: acteurs Kevin Spacey en Bob Balaban interviewen de campagneleiders die ze zelf in ‘Recount’ neerzetten, respectievelijk Ron Klain en Ben Ginsberg. Dat levert een aantal interessante beweringen op: ‘Er is iets mis met ons systeem als iemand die zo betrokken is bij een campagne, diegene is die bepaalt hoe de stemmen worden geteld’, aldus Klain over de omstreden Katherine Harris. Maak dat de republikeinen maar eens wijs. En: ‘Niet alle stemmen zijn geteld. Bij een nek-aan-nekrace, maakt dat het verschil’. Maar beide gesprekjes hadden gerust wat langer mogen duren. Is dat schrik voor het intellectualisme of zat de dvd gewoon al eivol?

Titel: Recount
Ondertitels:
Nederlands, Engels
Audiotrack:
Nederlands Dolby Digital 5.1
Formaat:
16:9 Anamorphic

Reageer