Raving Iran

Ravebeats in het midden van de woestijn

Iran is het land waar de Ayatollahs heersen over het leven van de bevolking. Een land van antiwesters gedachtegoed, dat weet iedereen ondertussen toch wel? Waarom dan nog een documentaire hierover maken? Ga kijken, en je beseft waarom.

‘Raving Iran’ neemt ons mee in de voetsporen van Anoosh en Arash, twee twintigers die het leven groots zien. Ze doen dienst als dj’s op verboden feestjes en proberen het te maken in de muziekbranche. Hoewel hun beats het uiterst goed doen bij hun leeftijdsgenoten en vrienden, blijkt het toch niet al te eenvoudig om naam en faam te maken.

Elektronische muziek is namelijk verboden in Iran: hun feestjes kunnen dan ook enkel doorgaan in het grootste geheim diep in de woestijn met enkel genodigden die ze kunnen vertrouwen. Daarnaast blijkt het ook een (bijna) onmogelijke zaak om een cd uit te brengen. Zelfs het printen van een hoesje is haast niet te doen zonder toekenning van de staat, laat staan het verkocht te krijgen in winkels.

Toch laten Anoosh en Arash zich niet neerslaan. Ze blijven proberen, en krijgen uiteindelijk contact met een Zwitser die hun wil overvliegen om te komen spelen in Europa. Enkel nog een visum te pakken zien te krijgen, en de weg ligt open. Toch?

‘Raving Iran’ is een eyeopener. Hoewel we allemaal weten dat vrijheid van meningsuiting niet voor iedereen in de wereld een toegekend fundamenteel recht is, blijkt ons besef hierover toch vrij klein. Het verhaal van Anoosh en Arash lijkt weinig origineel, maar toch is het enorm pakkend. Het toont met een simpel voorbeeld enkele basisrechten die elk mens verdient, en confronteert ons met het feit dat het echt niet zo’n normale zaak is dat iedereen die rechten ook krijgt.

 

Details Nu in de zalen
Jaar:
2016
Speelduur:
84 min.