Réparer les vivants

Weinig hart

Een jongen neemt afscheid van zijn liefje, hij gaat voor dag en dauw op weg met zijn twee vrienden om te surfen. De woeste kracht van de zee omstuwt hen, stom, maar springlevend. De natuurlijke pracht lijkt al te overdonderend om zich niet te moeten wreken. Tijdens de autorit huiswaarts vallen ze allemaal in slaap en verongelukken ze, de jongen heeft zijn gordel niet om en loopt onherstelbare hersenschade op. Ideaal voor orgaandonorschap. We mogen toekijken hoe dat proces zich in de tijdsspanne van een dag voltrekt.

Wat volgt is een vlot ziekenhuisdrama. Van het wondermooie begin trekken we ons terug in de kille propere en grijze gangen van het ziekenhuis. Geschokte ouders, vastberaden geneesheren. Wanneer het lichaam, mits moeizame instemming van de ouders wordt vrijgegeven, worden we voorgesteld aan de zieke dame die op een nieuw hart wacht, hoe ze samen met haar ongeruste zonen nu eens gelaten, dan angstig afwacht.

De drie betrokken partijen - ouders, dokters, patiënt - krijgen ongeveer evenveel tijd, maar door het korte tijdsbestek zet het verhaal zichzelf wat vast en komt het niet verder dan een afhaspeling van een snel actie-reactiespel. Voor karaktertekening wordt er weinig aandacht uitgetrokken, de personages ontstijgen dan ook zelden het cliché. Wat de universaliteit op die manier vergroot, drukt bijgevolg jammer genoeg de sympathie.

De film slaagt er desalniettemin in om een handvol hartverscheurende scènes uit te werken, waarbij de hartverscheurende gevolgen van het ongeluk keihard aankomen. Maar toch doet het uitgebeende verhaal het allemaal wat overkomen als een school-tv special. Het krijgt jammer genoeg een zweem van zondagnamiddagdrama.

Details Nu in de zalen
Regisseur: Katell Quillévéré
Acteurs: Tahar Rahim, Emmanuelle Seigner, Bouli Lanners
Jaar:
2016
Speelduur:
103 min.