A Quiet Passion

Waar is de passie?

'A quiet passion', de nieuwste film van regisseur Terence Davies, vertelt de biografie van Emily Dickinson. Emily was een Amerikaanse dichteres uit de negentiende eeuw. Zoals het dichters betaamt, was Dickinson een getormenteerde ziel die tijdens haar leven weinig erkenning kreeg.

Dickinson woont op het landgoed van haar familie. Daar leidt ze een teruggetrokken bestaan en haar leven speelt zich dan ook vooral binnenshuis af. Veel van deze binnenscènes zijn trouwens in Belgische studio's gedraaid. We krijgen een inkijkje in haar psyche door gedichten en de conversaties met de familie en kennissen die haar omringen. Het is helaas niet voldoende om ons te blijven boeien. Het verhaal zelf ontgoochelt, waardoor de film langdradig aanvoelt.

'A quiet passion' is stilistisch een mooi plaatje. Terence Davies speelt met kleuren en lichtschakeringen. De bewegingen zijn gereserveerd, de taal hoogdravend. Jennifer Ehle doet in haar vertolking van Vinnie Dickinson (zus van) heel erg denken aan Elizabeth Bennet, die ze vertolkte in de TV-serie 'Pride and prejudice'. Misschien zijn het de kostuums of de verheven taal. Maar het gegniffel en haar vermanende toon creëren niet de diepgang die we hoopten te zien in deze biopic. Cynthia Nixon, voornamelijk bekend uit 'Sex and the city', geeft gestalte aan het hoofdpersonage, Emily Dickinson. Door de vele facetten van Emily's persoonlijkheid is dit zeker geen gemakkelijke opdracht. Emily wordt verscheurd tussen haar religieuze kant en haar neiging tot feminisme en rebellie. Maar ze wentelt zichzelf ook graag in zelfmedelijden. Leefde ze in de 21e eeuw, haar e-reader was gevuld met zelfhulpboeken. Zoals ze in de film zelf zegt: "Emily dramatises". Yes she does! De andere personages neigen naar het karikaturale, al zorgen hun dialogen en intellectuele gepingpong af en toe wel voor een verfrissende noot.

De monotoon geciteerde gedichten in voice-over van Nixon deden het werk van Dickinson geen eer aan. Als je fan bent van negentiende -eeuwse Amerikaanse poëzie, neem dan haar gedichten ter hand. Laat de film gewoon links liggen.

Details Nu in de zalen
Regie En Scenario: Terence Davies
Acteurs: Cynthia Nixon, Jennifer Ehle, Duncan Duff
Jaar:
2016
Speelduur:
125 min.