PS I love you

'PS Niet voor stoere jongens'

‘PS I love you' is een tearjerker van de ergste soort: eentje die de tranen werkelijk tevoorschijn tovert. Niet één keer, niet twee keer, maar de hele film door. Toch schamen wij ons niet om toe te geven dat we van deze film hebben genoten. Sommige films, hoewel beperkt en schaamteloos alle registers bespelend, zijn gewoon goed in hun genre en slagen waar anderen glorieus falen.

Het verhaal is even simpel als geniaal: een jong Iers-Amerikaans koppel dat zielsveel van elkaar houdt, wordt op brutale wijze uit elkaar gerukt. Hij, Gerry (Gerard Butler), sterft aan een hersentumor, slechts enkele maanden na de diagnose en enkele weken voor zij, Holly (Hilary Swank), dertig wordt. De eerste weken sluit ze zich op in het appartement, huilend, meezingend met oude musicals, niet gevend om rommel of deftig eten. Op de dag van haar verjaardag komen haar vrienden binnenvallen en met hen wordt een taart en een tape afgeleverd. Gerry, anticiperend op het gedrag van zijn vrouw, vond het niet kunnen dat ze zou zitten te kniezen op haar verjaardag en via de tape spoort hij haar aan te genieten van het leven of toch op zijn minst van die avond. In de maanden daarna blijven brieven en opdrachten volgen en helpt Gerry zijn geliefde weer op het juiste pad.

Romantisch? Zeker. Maar op papier klinkt het ook melig, dwaas en onmogelijk om hier een film van ruim twee uur uit te puren. Door de uitwerking lukt het regisseur Richard LaGravenese grandioos. Eén van de geheimen van de film is de nadrukkelijke rol die muziek erin speelt. Veel doorleefde Ierse nummers, maar ook onvervalste slows, gekozen om de sfeer van een scène te versterken. Elke keer raak. Het tweede geheim: snedige dialogen en humor. Tussen alle miserie en dramatische ontwikkelingen, is er ook plaats voor humor en lachen door de tranen heen. Niet alle humoristische pogingen zijn even subtiel of origineel, maar over het algemeen is het niet storend of doorzichtig. Bovendien wordt er met goed gekozen flashbacks gewerkt, die het verhaal meer diepgang geven zonder het te onderbreken. Het derde geheim zijn de acteerprestaties, vooral van de hoofdrolspelers. Hilary Swank speelt de treurende weduwe met veel overtuiging en gevoel. Heel subtiel weet ze door kleine gebaren veel emoties op te roepen. Dat heet dan: klasse.

Als we echt willen zeuren, dan kunnen we zeggen dat het grootste nadeel is dat de film iets te lang is. Naar het eind toe zakt het tempo en daarmee ook de interesse. Niet door overbodige scènes, maar misschien had een pittigere montage iets kunnen verhelpen.

Deze film is goed binnen zijn genre (het romantische drama), en geschikt voor iedereen die openstaat voor deze romantiek, emoties en Ierse songs. Wie echter op zoek is naar literaire dialogen, cinematografische hoogstandjes en zeventien dubbele bodems, laat deze beter links liggen.

‘PS I love you' is een tearjerker van de ergste soort: eentje die de tranen werkelijk tevoorschijn tovert. Niet één keer, niet twee keer, maar de hele film door.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Richard LaGravenese
Acteur: Hilary Swank, Gerard Butler, Lisa Kudrow, Gina Gershon, Harry Connick Jr, Jeffrey Dean Morgan
Jaar:
2007
Speelduur:
128 min.

1-disc

PS I'm loving this

Eindelijk nog eens een dvd met deftige extra's. Niet alleen staan er verrassende dingen op (leer het spel ‘snaps' spelen), maar de stukjes zijn ook gemonteerd en afgewerkt. Het interview met Cecilia Ahern, de schrijfster van het boek waarop de film is gebaseerd, bijvoorbeeld. Een goede zeven minuten, netjes gemonteerd en met een muziekje eronder: hier is aan gewerkt!

De obligate trailer kon niet ontbreken, maar er zijn ook vijf verwijderde scènes, een muziekclip en een making of. De verwijderde scènes zijn telkens twee à drie minuten lang en lijken wel echte stukjes film. Eén scène zat ook echt, in verkorte versie, in de film. Ze knipten een flashback, waarvan we denken dat die best in de film had gekund. De making of is ook een montage van ruim twaalf minuten, die ‘getuigenissen' van de hoofdpersonages combineert met stukjes film en muziek.

Het meest verrassende onderdeel is hoe je het spel ‘snaps', een grappige scène in de film, leert spelen. Veel gaan we niet verklappen, maar het wordt heel leuk gepresenteerd met een retrofilmpjevan vijf minuten. Samen goed voor bijna drie kwartier extra's. We're loving this!

Titel: PS I love you
Jaar:
2008
Ondertitels:
Nederlands, Engels
Audiotrack:
Engels Dolby Digital 5.1
Formaat:
16:9 Anamorphic

Reageer