Problemski Hotel

Een kil hotel waar de wanhoop regeert

‘Problemski Hotel’ is de verfilming van het gelijknamige boek uit 2003 van Dimitri Verhulst. Documentairemaker Manu Riche heeft het verhaal in een film gegoten en zo meteen zijn langspeeldebuut gemaakt. Het genaamde hotel is een asielcentrum waar verschillende asielzoekers samenleven in afwachting van hun procedure. Hoe actueel kan een thema zijn?

Bipul is het personage door wiens ogen we het hotel bekijken. Bipul is een vluchteling die niet meer weet waar hij vandaan komt. Zolang hij het niet weet, kan hij ook niet teruggestuurd worden. Hij blijft dus waar hij is, zonder hoop, als deel van het meubilair. Met zijn poëtische ziel laat hij ons kennismaken met de verschillende hotelbewoners en hun verhalen. Of deze verhalen accuraat zijn, heeft geen belang. De asielzoekers hebben elk een andere achtergrond, diverse dromen, aparte gewoontes, maar in het hotel wacht iedereen, op hoop, op antwoord, op een toekomst. Ondertussen moet men een plaats geven aan de hopeloosheid, nachtmerries, maar ook aan menselijke verlangens en humor.

Het is verrassend dat ‘Problemski hotel’, ondanks het thema, niet alleen tristesse uitstraalt. De absurditeit van ons land en de wetgeving wordt fijntjes in de verf gezet. Zo worden er bijvoorbeeld verschillende verleidingstrucs aangeleerd, want als je trouwt met een Belgische vrouw en voldoet aan enkele andere voorwaarden, kan je de Belgische nationaliteit verwerven. Wulpse blonde vrouwen verdienen hierbij de voorkeur.

De cast is verfrissend en naturel. We zien vooral onbekende gezichten, wat de geloofwaardigheid ten goede komt. Bipul wordt vertolkt door Tarak Haleby, een danser bij onder andere Anne Teresa de Keersmaeker. Zijn woorden dansen dan ook doorheen heel de film. Zijn rustige stem met poëtische beschouwingen geven de film net dat tikkeltje meer. De teksten worden gekruid met de melodie van de verschillende talen die we horen. Deze worden trouwens grotendeels niet ondertiteld. Je hebt geen woorden nodig, waar je de gezichten kan lezen.

Regisseur Manu Riche gebruikt de camera als observator. De snel wandelende ambtenaar, de dansende psychiater, de kerstboom die doorheen heel de film versleept wordt, de onderdanige vrouw en de gewicht heffende Rus. De lens registreert, maar neemt geen standpunt in. Het merendeel van de film is op locatie gedraaid. Het kille Problemski Hotel bevindt zich in een oud Fortis-gebouw in Brussel. Het hotel vormt een extra personage, met kille gangen die nergens toe leiden.

Dit is een film waarbij je niet hoopt op een goede afloop. Je weet dat die er niet is. ‘Problemski Hotel’ is een mokerslag, maar eentje die je moet gezien hebben!

 

Details Nu in de zalen
Regie: Manu Riche
Acteurs: Marijke Pinoy, Kristien De Proost, Evgenia Brendes, Gökhan Girginol , Tarek Halaby , Lydia Indjova
Jaar:
2015
Speelduur:
110 min.