The princess and the frog

'De 49e Disney Classic is een blaaskaak.'

Ron Clements en John Musker brachten ons al fantastisch Disney-vertier met hilarische pareltjes als ‘The little mermaid, ‘Aladdin’ en ‘Hercules’ en het minder gesmaakte maar visueel verbluffende ‘Treasure planet’. Met ‘The princess and the frog’ probeert het 56-jarige duo de in 2004 opgedoekte traditionele animatie van de Disney Classics nieuw leven in te blazen. En ja, het is allemaal mooi en kleurrijk, maar de inhoud is zo mogelijk platter dan de 2D zelf.

De regisseurs hebben zich losjes gebaseerd op ‘The frog princess’, de succesvolle jeugdroman van de Amerikaanse Elizabeth Dawson Baker. Disney voert ons naar het jazzy New Orleans van eind jaren twintig. Tiana is een prachtig meisje (de eerste zwarte prinses in 73 jaar avondvullende Disney-animatie) die in de Vieux Carré twee jobs combineert om haar eigen restaurant te kunnen openen. Dat heeft ze zichzelf na de dood van haar vader beloofd. Hierdoor gaan werk en geld voor op vrije tijd en... liefde.

Maar dan komt de arrogante prins Naveen van Maldonia (waar?) naar New Orleans. Tiana’s rotverwende maar goedhartige boezemvriendin Charlotte is onmiddellijk smoorverliefd op Naveem. Haar stinkend rijke vader organiseert een groot bal ter ere van de knappe prins en dat komt Naveen goed uit, want hij is platzak en op zoek naar geld. Op het feest mag Tiana koekjes bakken in ruil voor een som geld zo groot dat ze meteen haar restaurant zal kunnen openen. Maar nog voor het feest begint, laat Naveen zich betoveren door Dr. Facilier, een duivelse magiër die New Orleans in zijn macht wil. Hierdoor verandert Naveen in een kikker, nog voor Charlotte hem op haar feest ten huwelijk kan vragen. Door een misverstand is het niet Charlotte, maar Tiana die de kikker kust, waarop Tiana eveneens in een kikker verandert.

Sleur daar nog een melancholische vuurvlieg, een blinde woudheks en een trompetspelende alligator bij en je snapt dat de scenaristen gladjes over de kop gaan met dit stompzinnige animatievehikel.

Let op, de boodschap is even mooi als de animatiestijl. Disney’s New Orleans is een visuele knipoog naar de lijnvoering van ‘Lady and the tramp’ en eens in het woud, krijgen we het kleurenpallet van ‘Bambi’ voorgeschoteld. De zwarte magie spat in ontploffende kleurwolkjes op ons netvlies en de romantische scènes baden in een fluwelen gloed waar elk hart warm van wordt.

Maar de keuze om de fletse Randy Newman-liedjes in een Broadway-jasje te rijgen, is jammer genoeg niet zo geslaagd. Zo leggen de personages al zingend hun ziel bloot in een overdaad aan nummertjes (moet er dan zoveel uitgelegd worden?) en worden ze oppervlakkig en voorspelbaar, want alles is reeds verteld in een liedje.

Nog een ontgoocheling is Dr. Facilier, de slechterik van dienst. Het moet gezegd worden, Jafar was de laatste menselijke Disney-schurk met een karakter om U tegen te zeggen. Facilier, gebaseerd op Baron Samedi, is daar een flauw afkooksel van, die zich moet beroepen op de duistere geesten van de overkant om zijn snode plannen uit te voeren. Geen ziel, geen humor, wel een belachelijke clown met een liedje.

Humor is het laatste grote gebrek van deze film. Buiten enkele verplichte mopjes rond de eigenschappen van kikkers en ander ongedierte, blijft de hilariteit uit. Lap daar de uitleggerige songs, de holle personages en de totaal debiele plot tegenaan en je komt uit op een verwaarloosbare Disneyfilm. Daar kan zelfs de uitstekende animatie niets aan veranderen. Uitkijken dus naar de hand drawn CGI van Disney’s vijftigste Classic, ‘Tangled’.

Ron Clements en John Musker brachten ons al fantastisch Disney-vertier met hilarische pareltjes als ‘The little mermaid, ‘Aladdin’ en ‘Hercules’ en het minder gesmaakte maar visueel verbluffende ‘Treasure planet’.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: John Musker & Ron Clements
Acteur: Anika Noni Rose, Bruno Campos, Keith David, Michael-Leon Wooley, Jennifer Cody, Jim Cummings, Oprah Winfrey, John Goodman
Jaar:
2009
Speelduur:
97 min.

1-disc

Promotalk

Het bonuspakket op deze dvd bestaat uit drie delen. Eerst een audiocommentaartrack van de schrijvers/regisseurs van de film.

Die mogen daarna ook nog eens enkele niet-gebruikte scènes inleiden; ruwe tekeningen met een halve audiotrack, veel hebben we daar niet aan.

Ten slotte is er het 'Prinsessenspel', waarin vuurvliegjes (de familie van 'Ray' uit de film) de hoofden van bekende Disney-prinsessen vormen. Aan jou om het juiste hoofd te raden. Toegegeven, zelfs wij amuseerden er ons (eventjes) mee, dus voor de kleintjes kan dat niet anders dan dolle pret zijn.

En dan komt de grootste brok eigenlijk: promomateriaal. Voor blu-ray, 'want dat is veel beter'. Voor echte dvd's en blu-rays, 'want valse maken Disney kapot en hebben niet dezelfde kwaliteit'. En ook voor andere Disney-titels, die veelal op blu-ray verschijnen.

Net iets te veel promotalk en te weinig fun.

Titel: The princess and the frog
Jaar:
2010
Ondertitels:
Nederlands, Engels
Audiotrack:
Engels Dolby Digital 5.1, Nederlands Dolby Digital 5.1, Vlaams DTS 5.1
Formaat:
16:9 Anamorphic

Reageer