By the people: The election of Barack Obama

'Reality zoals het hoort'

Wat een idee! Een zwarte man, die een deel van zijn jeugd doorbracht in het grootste moslimland ter wereld, wiens tweede naam Hoessein is, doet een gooi naar het Amerikaanse presidentschap. Weinig politieke analisten gaven zijn kandidatuur veel aandacht. Hillary Clinton zou de genomineerde worden voor de Democraten, daar was bijna iedereen het over eens. Maar de toekomst had iets anders in petto.

In ‘By the people: The election of Barack Obama’ krijgen we een blik achter de schermen van een van de meest historische verkiezingen van de laatste decennia. Van zijn senatorschap in 2005 tot zijn overwinning in 2008 kregen Obama en zijn campagneteam enkele compacte camera’s onder de neus geduwd. Het kleine team had veel vrijheid en leverde een waardevol document af dat de kijker verwent met een beklijvend vlieg-op-de-muur-gevoel.

Belangrijk om te weten is dat dit werkstuk geen hommage is aan de 44ste president van de Verenigde Staten. Het is reality en wat voor reality! Geen voice-over, weinig muziek. Reality zoals we die vandaag op tv zien, is doorgaans doordrenkt met een dikke saus muziek met zo veel mogelijk soundbites en een voice-over die je het ‘juiste’ gevoel aanpraat. Niks van dat alles.

In ‘By the people’ wordt de kijker niet gestoord, niet afgeleid. De pure beelden vertellen het verhaal en doen hun werk, zoals het hoort. Een snotterende campagnemedewerker belt met zijn trotse moeder, een geboren spreker krijgt tranen in de ogen terwijl hij schippert tussen vreugde en verdriet, een gebeten tegenstander hult zich in stilzwijgen. We zitten er allemaal met de neus op.

Naast een kleine blik op de familie Obama kiezen de makers gelukkig hoofdzakelijk voor zijn campagneteam. Zij zijn de echte hoofdrolspelers van deze documentaire. Obama laat de camera wel dichtbij komen, maar hij laat nooit in zijn ziel kijken.

We volgen de campagneleden van Obama in de auto op weg naar een zoveelste meeting of we krijgen een blik in hun hotelkamer waar ze snel nog een paar telefoontjes plegen. We zien ze lachen en huilen terwijl ze met een aandoenlijk enthousiasme hun kandidaat naar de top proberen te brengen. Dat dat uiteindelijk ook gelukt is, is de kers op de taart voor deze documentaire. Maar ook zonder deze onwaarschijnlijke climax blijft ‘By the people’ een standaard in zijn soort. Reality zoals het moet, reality zoals het hoort.

Wat een idee! Een zwarte man, die een deel van zijn jeugd doorbracht in het grootste moslimland ter wereld, wiens tweede naam Hoessein is, doet een gooi naar het Amerikaanse presidentschap.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Amy Rice, Alicia Sams
Jaar:
2010
Speelduur:
110 min.

1-disc

Meer dan de moeite waard

Geen waslijst aan extra's op deze dvd, maar wat erop staat is inhoudelijk zeer waardevol. Vooral de audiocommentaar van de twee makers van deze uitzonderlijke documentaire is meer dan de moeite waard. Je krijgt een karrenvracht aan bijkomende informatie. Geen oeverloos gelul zoals zo vaak, maar inhoud met een duidelijke meerwaarde.

Dat kan ook gezegd worden van de making of. De onbevangenheid van de twee vrouwelijke makers is aandoenlijk. Ze vertellen over de productionele problemen die ontstonden en over hun band met de verschillende protagonisten.

Tot slot zijn er nog tien bonusscènes. Bijna allemaal hadden ze kunnen worden opgenomen in het eindproduct. Het gaat hier zeker niet om afval en de scènes zijn meer dan de moeite waard. Zoals heel dit schijfje.

Titel: By the people: The election of Barack Obama
Jaar:
2010
Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels
Audiotrack:
Engels Dolby Digital 5.1, Frans Dolby Digital 5.1, Spaans Dolby Digital 5.1
Formaat:
16:9 Anamorphic

Reageer

Meest recent