'Our song to war'

Een klein verhaal dat schittert binnen een veel groter gebeuren

'Our song to war' schittert in haar eenvoud. Regisseuse Juanita Onzaga prikkelt je fantasie dankzij prachtige verhalen, zonder visueel al te veel weg te geven. De volksverhalen zweven door je hoofd, en vormen daar een eigen beeld. Beelden hoeven immers niet altijd aangereikt te worden. Laat de kijker zelf maar eens denken!

Voor haar tweede kortfilm trok de Belgisch-Colombiaanse regisseuse naar Bojaya, een klein dorpje in Colombia. De inwoners vertellen er over hoe de oorlog hen persoonlijk heeft getroffen. Nabestaanden rouwen er om geliefden die er niet meer zijn. Die geliefden dienen een finale rustplaats te vinden en die krijgen ze dankzij het Novenario-dodenritueel. De dorpelingen helpen hun geliefden zo met de reis naar hun hiernamaals.

Onzaga is zeker en vast niet onbekend met verhalen rond de dood en bijhorende geloven. In haar eerste kortfilm, 'The jungle knows you better than you do’, raakte ze net dezelfde thema’s aan. Het lijkt een onuitputtelijke inspiratiebron voor haar, want tijdens een interview vertelde ze dat ze opnieuw wenst te werken rond deze thema’s.

De regisseuse weet perfect hoe ze een visueel verhaal moet vertellen, zonder daar effectief beelden tegenover te zetten. De manier waarop ze haar camera met de stroming van de rivier laat meeglijden, is al betoverend genoeg. De keuze om de verhalen over de oorlog en krokodillenmannen te laten vertellen door de bewoners van Bojaya lijkt voor de hand liggend, maar zorgt daarom niet minder voor kippenvel. Wat spreken ze daar prachtig!

'Our song to war' is simpelweg een prachtig verhaal over een plek waarvan niemand weet dat ze bestaat. Je komt heel wat te weten, zonder daarmee echt méér te weten. Elke seconde roept een kettingreactie aan vragen en emoties op. De volksverhalen zorgen voor verwarring en bewondering, terwijl de zang van het dodenritueel woede en verdriet met zich meebrengt. Een oorlog in een onbekend dorpje roept zelden zo’n verbondenheid op.

Details Nu in de zalen
Jaar:
2018
Speelduur:
14 min.