The Old Man And The Gun

Een fantastisch afscheid

Als dit effectief Robert Redford zijn laatste acteerprestatie is, dan neemt hij op een waardige manier afscheid. Met momenten voelt de film als een nostalgische terugblik op zijn eigen carrière, wat niet verwonderlijk met thema’s als ouder worden. Regisseur David Lowery houdt het waargebeurde verhaal wel luchtig met veel humor en een fantastische 70’s cinematografie.

Forrest Tucker is de charmantste crimineel van het land. Met de Over-the-Hill Gang, zo worden hij en zijn kameraden toch genoemd, haalt de 70-jarige man het grootste plezier uit het overvallen van banken. Dat doet hij altijd met een grote glimlach en een valse snor op zijn gezicht. Zijn slachtoffers raken steeds gecharmeerd door zijn hoffelijkheid, een eigenschap waar ook Jewel (Sissy Spacek) voor valt. De uitgebluste politieagent John Hunt (Casey Affleck) is minder opgezet met de hobby van Tucker. Hij vindt een nieuwe adem in de poging tot het klissen van de bejaardenbende en haalt gaandeweg de demonen van Tucker naar boven.

Lowery moet in zijn nopjes zijn geweest tijdens het draaien van de film. Zijn set liep vol met krachtspatsers die allemaal bijdroegen tot monumentale Hollywoodfilms als 'Badlands', 'All The President’s Men' en 'The Color Purple'. Ook Lowery’s script stelt zeker niet teleur. Zijn gangsterverhaal gaat ervandoor als een opgedreven scootmobiel, maar neemt even goed de tijd om wat uit te puffen en filosofeert op z’n Hollywoods over oud zijn. Je hoeft geen film à la 'Amour' te verwachten, want naast zijn occasionele diepzinnigheid is de film verdomd grappig.

Ook op haar oude dag gaat Sissy Spacek ('Badlands', 'Carrie') ze met iedereens hart aan de haal als Jewel. Tucker kan evenmin weerstaan aan de fonkelende ogen, wat een romance oplevert die als u het ons vraagt een plaats verovert in de galerij van iconische filmkoppels. De chemie tussen Forrest en Jewel is haast onbeschrijflijk mooi. Vanaf hun defecte-auto-ontmoeting tot de onoverkomelijke finale blijft hun vlam op het heetste branden.

Casey Affleck, die net als Redford voor de tweede keer samenwerkt met Lowery, levert ook hier puik werk. Zijn sobere acteerwerk voelt bijzonder menselijk, wat de karakterevolutie van zijn personage enorm overtuigend maakt. De rokerige stem van Tom Waits maakt alles nog beter. Tijdens de weinige momenten dat de zanger in de film te zien is, trekt hij de camera in een splitseconde naar zich toe.

The Old Man And The Gun neemt je even terug mee naar oud Hollywood, daar waar naïeve liefde geen kwaad kan. Het verhaal draagt een moraal rond ouder worden met zich mee, zonder al te melancholisch over te komen. Wij verlieten de filmzaal zoals Tucker de banken verlaat: met een glimlach.

Details Nu in de zalen
regisseur: David Lowery
acteurs: Sissy Spacek, Robert Redford, Casey Affleck, Tom Waits, Danny Glover
scenario: David Lowery
gebaseerd op een artikel van: David Grann
Jaar:
2018
Speelduur:
93 min.