Offline

Ga even offline en nestel je in die cinemazetel!

De Belgische film is goed bezig! Na het alom bejubelde 'The broken circle breakdown' van Felix van Groeningen worden we dit najaar ook nog verrast met 'Offline'. 'Offline' is het sterke langspeeldebuut van Peter Monsaert, die de regie en samen met Dominique Willaert en Tom Dupont ook het scenario voor zijn rekening nam.

De film start met de mysterieuze Rudy Vandekerckhove die samen met zijn parkiet in een kooi de bus opstapt. Rudy is een ogenschijnlijk teruggetrokken man die na een lange vakantie met behulp van een aantal vrienden probeert om zijn leven terug op de rails te krijgen. Vakantie blijkt een eufemisme voor een aantal jaren in de gevangenis. Rudy tracht zijn plaats te vinden in een veranderde wereld en hij concentreert zich op het zoeken naar werk als wasmachinehersteller en het aanhalen van de familiebanden. Vooral dat laatste blijkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar over de reden van de familiebreuk worden we lange tijd in het ongewisse gelaten. En verder is Rudy vooral in de ban van Sweetlips19, een jongedame op een volwassen internetsite.

De grootste troef van 'Offline' zijn de sterke acteerprestaties. Wim Willaert zorgt voor een doorleefde vertolking van Rudy. Hij balanceert tussen rustig en explosief. De regie zit op de huid, waardoor we ons helemaal betrokken voelen bij de personages. We voelen de wanhoop van Rudy en het verdriet van zijn familieleden. Anemone Valcke beklijft als Vicky, de dochter, die niet goed weet wat te verwachten van de plotse terugkeer van haar vader. De emoties zijn onderhuids sterk aanwezig, maar nergens wordt er de fout gemaakt om aan overacting te doen.

Laat ons jou niet misleiden: dit is geen film met enkel kommer en kwel. Vooral de zoektocht naar werk zorgt voor een lichtere noot in het verhaal. De verhaallijn is ingenieus opgebouwd. Bij aanvang kennen we de reden van Rudy’s gevangenschap niet, waardoor zijn beweegredenen ons niet altijd duidelijk zijn. Maar tijdens het verloop van de film vallen alle puzzelstukjes op hun plaats. Dit is een sterk scenario dat boeit tot het einde, wanneer Rudy ingehaald wordt door zijn verleden.

Rudy’s verhaal wordt prachtig in beeld gebracht. De scènes spelen zich af in de Gentse havenbuurt met al zijn charmes en eigenheden. En de bewoners van deze volkse buurt bezorgen ons een aantal kleurrijke nevenpersonages, zoals Rachid en de kapster Denise. Triggerfinger tekende voor de soundtrack. Wie enkel loeiharde gitaren en een beukende drum verwacht, is eraan voor de moeite. De muziek ondersteunt de dramatiek van het verhaal, met melancholische, soms energieke, maar vooral fantastische songs. 

Wie last heeft van het vallen van de bladeren en in een bioscoopzaal de herfstkoude wil ontvluchten: dit is de film die je dit najaar gezien moet hebben!

Details Nu in de zalen
acteur: Wim Willaert, Anemone Valcke, Robrecht Vanden Thoren
Regisseur: Peter Monsaert
Jaar:
2012
Speelduur:
115 min.