'Murder on the orient express'

'Murder on the Orient express' is misschien wel het meest bekende boek van Agatha Christie. Waarom acteur-regisseur Kenneth Branagh besloot dat het tijd was voor een nieuwe verfilming, is ons niet helemaal duidelijk, gezien de verfilming door Sidney Lumet uit 1974 nog steeds één van de meest gelauwerde verfilmingen van al haar boeken is.

Hoe het ook zij, in 'Murder' maken we kennis met Branagh als Hercule Poirot, Christies meest bekende detective. De excentrieke Belg met snor start de film temidden van prachtige decors als een man getekend door deze twee genoemde kenmerken: hij is een wandelende Belgenmop en zijn snor is gi-gan-tisch. Daarin schuilt meteen het eerste knelpunt van de film: Branagh's Poirot is er zo over, dat hij weinig empathie opwekt. En gezien hij ook duidelijk de focus van deze film is, eerder dan de Orient express zelf of de genoemde moord, weet 'Murder' niet steeds evenveel te beklijven.

Branagh kon voor zijn film verder een sterrencast rond zich te scharen: Michelle Pfeiffer, Johnny Depp, Judi Dench, Penelope Cruz, en ga zo maar even door. Allen zijn ze aanwezig op de beroemde trein. Ze willen bovendien allemaal hun stempel op de film drukken, waardoor ze net als Branagh's Poirot wat over the top overkomen.

Dat maakt van Branagh's 'Murder' een visueel tot in de puntjes afgewerkte film. Toch creëren bepaalde cinematografische ingrepen, zoals het occasioneel filmen boven de hoofden van de personages, op ongelukkige wijze nog extra afstand. Een onafgewerkte film dus, die ondanks de cast en de niet overdreven uitgesponnen speelduur maar matig kan boeien. Het einde doet bovendien vermoeden dat Branagh ervan droomt om nog andere Poirot-mysteries te verfilmen. We kunnen enkel hopen dat hij daarbij andere prioriteiten legt.

 

'Murder on the Orient express' is misschien wel het meest bekende boek van Agatha Christie.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Jaar:
2017
Speelduur:
114 min.

1 Disc

Murder on the orient express (dvd)

'Agatha Christie: an intimate portrait' is een ode aan Agatha Christie met een kijkje in haar leven en haar werk. In 'Let's talk about Hercule Poirot' krijgen we meer uitleg over personage Poirot, diens ontstaan, diens uiterlijk, en meer. Verder bevat het schijfje een ruim aantal deleted of meer uitgebreide scenes, een fotogallerij en een obligate commentaartrack ingesproken door Kenneth Branagh and Michael Green. Niet meer, niet minder.

Titel: 'Murder on the orient express'
Jaar:
2018

Reageer