A monster calls

Een potje wenen op hoogstaand niveau

Als we je vertellen dat 'A monster calls' gaat over een jongen die dankzij een sprekende boom zijn tienerproblemen kan overwinnen, dan denk je ongetwijfeld aan of een andere kinderfilm. Zeker wanneer we er ook nog eens bij zeggen dat de film deels getekend is, toch isA monster calls' geen kinderfilm. Integendeel, de nieuwste prent van J. A. Bayona is namelijk een toverachtige productie met hoogstaande special effects en een geweldige cast. 

J. A. Bayona ('The impossible', 'The orphanage') vond de inspiratie voor 'A monster calls' bij het gelijknamig boek van Patriss Ness, die ons onder meer liet kennis maken met 'The knife of never letting go' en 'The ask and the answer'.

De film vertelt het verhaal van Conor O’Malley, een jongen wiens tienerleven er allesbehalve rooskleurig uitziet. Hij is al jaren het middelpunt van pesterijen en zijn moeder leidt aan een ongeneeslijke ziekte. Om aan al deze miserie te ontsnappen, kruipt Conor uren in zijn pen en zet hij zijn fantasie op papier. Wanneer hij min of meer vrede neemt met zijn leven, hoe moeilijk het ook is, wordt het onverwacht nog meer onverhoop gehaald en dat door de boom onder zijn raam. Ja, u hoort het goed: een gigantische boom zet de wereld van Conor letterlijk op zijn kop. Hij helpt hem doorheen zijn moeilijke thuissituatie kijken, maar ook tijdens de schooluren staat de knoet van een boom klaar om samen met Conor zijn problemen te overwinnen. Toch is in deze film niet zoals het lijkt…

Op het eerste zicht lijkt het verhaal niet hoogstaand, maar schijnt bedriegt. 'A monster calls' is zoveel meer dan een simpel verhaaltje over een pratende boom en een tienerjongen. Het gaat over hoe je in tijden van ellende de hoop nooit mag opgeven en hoe je je moet optrekken aan de kleine dingen in het leven. Geef toe, we hebben allemaal wel eens nood aan iemand die ons uit onze miserie trekt. In het geval van 'A monster calls', mag u dat zelfs letterlijk nemen.

Is het verhaal toch niet echt jouw ding, dan nog is deze prent een aanrader, al is het maar voor de fantastische cast. We zien gevestigde waarden zoals Sigourney Weaver en Felicity Jones, maar krijgen ook nieuw talent voorgeschoteld als Lewis MacDougall die Conor O'Malley op sublieme wijze neerzet. Dan is er ook nog Liam Neeson, wiens stem de boom omtovert tot een echt monster.

Is 'A monster calls' het waard om het gure weer te doorkruisen op weg naar de cinema? Het antwoord daarop is volmondig: ‘Ja’. Je zal niet alleen versteld staan van het prachtig e en harde verhaal, maar ook van de wonderbaarlijke cinematografie en de uitmuntende acteerprestaties. We vergeven het je als er tranen vloeien, want dat hoort nu eenmaal bij zo een film zoals deze.

 

Details Nu in de zalen
regisseur: Juan Antonio Bayona
Actor: Liam Neeson, Sigourney Weaver, Felicity Jones, Toby Kebbell
Jaar:
2017
Speelduur:
108 min.