The mist

'Stephen King als spiegel voor acht jaar Bush'

De Stephen King-verfilmingen zijn de wereld nog niet uit en dat kan geen kwaad. Frank Darabont heeft zich al bewezen als bedreven King-verfilmer: 'The Shawshank redemption' behoort nog steeds tot de wereldtop en ook 'The green mile' kan niet bepaald een flop worden genoemd. In 'The mist' kiest hij voor het eerst resoluut voor fantastiek. Het resultaat is wat stereotiep maar blijft stevig vakwerk.

Tijdens een oorverdovend nachtelijk onweer valt een grote boom pardoes op het rustieke huisje van David Drayton (Thomas Jane, typecasting!). Wanneer de filmposterartiest 's morgens met zijn zoontje Billy (Nathan Babel Gamble) de schade opmeet, merken ze dat er een vreemde mist over het meer hangt. Vader en zoon gaan met de (normaliter hatelijke) buurman wat verstelgerief halen in de lokale department store, maar van opknappen komt er niet veel in huis. Het beklemmend dichte mistgordijn omsluit de winkel en blijkt op de koop toe levensgevaarlijk. "There is something in the mist..."

Stephen King is een kei in horror omdat hij de meest banale omgevingen kan omtoveren tot een oord vol angst. Samen met de winkeldirecteur ziet David met eigen ogen dat het menens is met die monsterlijke mist. Hij probeert het hoofd koel te houden en zo rationeel mogelijk bescherming op poten te zetten. Een handvol ongelovige thomassen waagt zich aan een toch nog aan een ijdele ontsnappingspoging. Nu alle resterende buurtbewoners beseffen dat ze voor onbepaalde duur met elkaar zitten opgescheept, wordt het nog gevaarlijker: "Civilization lasts as long as the machines are working and you can dial 911."

David wil een kritieke massa overtuigen tot samenwerking, maar het is een ongelijke strijd. De doodsbange menigte laat zich makkelijk mennen door de extreme bijbelinterpretatie van een labiele fanatica (sterke prestatie, Marcia Gay Harden!). In het aanschijn van het laatste oordeel vallen bepaalde barrières weg en vinden opgekropte frustraties hun weg naar buiten. Een zondebok vinden voor al wat fout loopt in de gevaarlijke buitenwereld is kinderspel. De winkel is een soort microkosmos. Verschillende sociale klassen zijn vertegenwoordigd doordat ze overvallen werden door de mist. Zo is er een koppige advocaat, enkele roddeltantes, rechtse arbeiderseen en een mooie lerares (vleugje romantiek nog met Laura Holden). Verwacht geen complexe karaktertekeningen en achtergrondinformatie. De klemtoon ligt op het immanente gevaar.

Regisseur Darabont probeerde - het horrorgenre indachtig - met minimale middelen te werken. In plaats van een hele week aan een scène te werken deed hij er een dag over met twee camera's en veel improvisatie. Met zijn reputatie was er aan geld geen gebrek en dat heeft hij in de technisch sterke special effects geïnvesteerd. De vervaarlijke giga-insecten en een enorme veelvraat zullen je meer dan eens zal doen opwippen in die zachte stoel. In deze nagelbijtende thriller heeft Darabont een van zijn eerste filmideeën verwezenlijkt en voor King-fans een langverwachte verfilming voltooid. Met de toestemming van de meester heeft hij er zelfs een western-achtig vervolg aan gebreid...

De Stephen King-verfilmingen zijn de wereld nog niet uit en dat kan geen kwaad.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Frank Darabont
Acteur: Thomas Jane, Marcia Gay Harden, Andre Braugher, Laurie Holden
Jaar:
2007
Speelduur:
127 min.

2-Disc Steelbook Edtion

Supermarktmonsters in een puike uitgave

De fun begint al met een 3D/hologram-kaart die op de steelbook-editie plakt (hoewel er niet zóveel beweegt op het ding). Op disc 1worden we eerst gespamd met drie trailers - let op de voorwaar debiele Uwe Boll-film ‘In the name of the king' - en dan kunnen we kiezen tussen ‘The mist' met of zonder commentary track. Regisseur Frank Darabont is voornamelijk aan het woord op deze track en houdt het zeer boeiend. Zowat alle aspecten en acteurs/actrices uit de film worden becommentarieerd. Gedetallieerd en doorspekt met leuke anekdotes. Het feit dat Darabont voledig in sync zit met wat er op het scherm gebeurt, doet de film zelfs dubbel zo snel voorbijvliegen.

De echte extra's vinden we op disc 2. De ‘photo gallery' en ‘liner notes' zijn te verwaarlozen; deze laatste vooral omdat je alles wat erin staat ook van Darabont zelf te horen krijgt in de rest van de extra's. De acht ‘deleted scenes' zijn wat ze zijn (zonder commentaar), maar tof om te zien. Het interview met Stephen King en Darabont (samen voor de camera) is plezant. De twee mannen hebben elkaar duidelijk graag. Het korte eerbetoon aan posterontwerper Drew Struzan is interessant (je kent z'n naam misschien niet, maar ongetwijfeld wel veel van zijn schilderijen). De man komt zelf in beeld en geeft uitleg over zijn werk. De drie ‘webisodes' zijn best wel grappig: Frank Darabont loopt kinderlijk enthousiast rond op zijn set en geeft een beetje uitleg over de op te nemen scène van die dag.

De hoofdbrok van de extra's is ‘When darkness came', de making-of-docu van ‘The mist'. Het begint met de appreciatie voor en het kopen van de rechten van ‘The mist' door Darabont, en doorloopt het complete productieproces van de film. Dan nog drie kortere featurettes van rond de 15 minuten. ‘Taming the beast' doet scène 35 - het gevecht met de vliegende monsters in de supermarkt - volledig uit de doeken. In ‘Monsters among us' mag Greg Nicotero zijn monsterlijke creaties (van klei tot rubber) tonen. En in ‘The horror of it all' mag Cafe FX de digitale effecten uitleggen.

In de verschillende featurettes wordt zo goed als geen informatie herhaald, dus het blijft allemaal boeiend. Als kers op de taart krijgen we er nog de complete zwart-witversie van Darabonts film bij. Het leek ons dezelfde cut van de film, maar een toegevoegde waarde is wel dat de digitale effecten er (nog) realistischer uitzien. De trailer van ‘The mist' staat er ook bij, samen met vijf andere filmtrailers. Deze 2-discuitgave van DFW is zeker zijn geld waard.

Titel: The mist
Jaar:
2008
Ondertitels:
Nederlands
Audiotrack:
Engels Dolby Digital 5.1
Formaat:
16:9 Anamorphic

Reageer