Missing Link

Geen monstermoeders, enge tweelingen of zombies deze keer. Neen, met Missing Link creëert Laika een film voor het hele gezin. Langs alle kanten wordt er geknipoogd naar onverwoestbare avonturenverhalen à la Indiana Jones, zonder dat de makers daarbij hun eigen stem verliezen. Toch doet die globaliteit af aan de originaliteit van het verhaal, al doet de wederom prachtige animatie ons dat eventjes vergeten.

First things first: In het Victoriaanse Londen zien we hoe de klunzige Sir Lionel Frost (Hugh Jackman) zich probeert binnen te wurmen in een exclusief avonturiersclubje. De snobistische leider van het groepje, Lord Piggot Dunceb, moet echter niets van Frost en zijn gekke ideeën hebben. De galante Engelsman gelooft namelijk dat de mens afstamt van de apen. Stel je voor! Volgens Frost zit de enige ontbrekende link tussen de twee soorten verstopt in de Amerikaanse bossen. Hij weet dat angstaanjagende beest dat we kennen als sasquatch, of bigfoot voor de vrienden, effectief te vinden. Al lijkt het beest toch iets geletterder dan gedacht …


Dat een kinderfilm grappig hoort te zijn, spreekt voor zich. Toch willen we duidelijk maken dat het dankzij de roodharige bundle of joy Susan (Zach Galifianakis) wel écht aflachen is. Omdat woorden ons hierbij tekort schieten, doen we het even met deze beeldspraak: zelfs bij de norse journalist naast ons was er kinderlijk gegniffel en gegrinnik te zien en te horen. Regisseur en schrijver Chris Butler weet op wel heel eigenzinnige manier tal van gags te creëren, met Susans spreekwoordelijke onwetendheid als uitschieters. Het moet wel gezegd: die gags werken vaak als lapmiddel voor een verhaal dat het allesbehalve moet hebben van zijn originaliteit.

Begrijp ons niet verkeerd: de film blijft een beestje van zijn tijd, ondanks dat klassieke verhaal. Aan feminisme geen gebrek wanneer Adelina Fortnight (Zoë Saldana) op het toneel verschijnt. Hoewel een verloren romance tussen haar en Frost lijkt op te borrelen, laat het jeugdige doelpubliek zien dat er geen man nodig is om een held(in) te zijn.

Laika kan onmogelijk besproken worden zonder het over het wonderlijke animatiewerk te hebben. En ja hoor, zelfs na een vijfde film overtreft de studio zichzelf opnieuw. Sterker nog, ze vinden zichzelf opnieuw uit. De Victoriaanse tijd waarin ze hun personages tot leven brengen voelt verrassend fris met speelse kostuums die voortdurend vloeken met hun omgeving. Nu ja, hoe vaak zie jij een harig monster van enkele meters hoog in een geruit pak gepropt?

Componist Carter Burwell maakt het plaatje af met een geweldige soundtrack waar opnieuw en opnieuw genot aan te beleven valt. Dat lijkt ook bij de film het geval, die met een schilderijtje in elke frame en zijn luchtige plot meer dan geschikt is voor een gezellig middagje familiaal popcornplezier.

 
Details Nu in de zalen
regisseur: Chris Butler
Met De Stemmen Van: Hugh Jackman, Zoë Saldana, Zach Galifianakis
soundtrack: Carter Burwell
Jaar:
2019
Speelduur:
95 min.