Millennium: The movie

'Zweeds vakmanschap'

De Millennium-trilogie van Stieg Larsson verkoopt als zoete broodjes in de Belgische boekhandels. Even stonden de drie turven samen in de top 3 van de bestsellers. De verfilming van zo’n gigantisch succes kon dus moeilijk op zich laten wachten. In Zweden en Denemarken vonden de toeschouwers alvast vlotjes de weg naar de bioscoopzalen: 600.000 kijkers in het openingsweekend alleen al. Eat your heart out, Erik Van Looy.

Voor wie de voorbije weken geen kranten heeft gelezen, doen we graag Larssons verhaal in een notendop. De Zweedse onderzoeksjournalist en fervente tegenhanger van al wat naar extreemrechts ruikt, vatte op een dag het idee op om een roman te schrijven. ’s Nachts werkte hij naarstig en al kettingrokend aan zijn schrijfsels. Die kwamen zo vlot uit de pen dat hij een reeks van tien romans voor ogen had, tot hij op zijn vijftigste bezweek aan een hartaanval. Als bij wonder had hij even daarvoor de eerste drie volumes bij een laaiend enthousiaste uitgever binnengebracht. And the rest, as they say, is history.

Larssons postume succes is grotendeels te danken aan twee ijzersterke personages, die in de film op een indrukwekkende manier neergezet worden. Zij, Lisbeth Salander (grote ontdekking Noomi Rapace), is een jonge hacker die al een bewogen leven achter de rug heeft. En hij, Mikael Blomkvist (Michael Nyqvist, oftewel de Zweedse George Clooney), is een journalist die na een schandaal rond zijn persoon door een steenrijke industrieel gevraagd wordt om de nooit opgehelderde moord op zijn nichtje onder de loep te nemen. De thriller die daaruit ontspruit getuigt van Zweeds meesterschap ter zake en is ingetogen maar doeltreffend in beeld gebracht. Als geen ander weten de Scandinaviërs scherpe karakterstudies met immens boeiende misdaadplots te verzoenen.

Dat het boek de hype meer dan waard is, daarover lijken de critici het eens. Maar geldt dit ook voor de film? Als je een turf van meer dan 500 pagina's moet samenballen tot dik twee uur film, zal je ongetwijfeld aan gelaagdheid moeten inboeten. Maar de belangrijkste ingrediënten die het boek zo indringend sterk maken, zijn overeind gebleven: geweldige, razend intrigerende personages en zenuwslopende spanning.

Maar bovenal durfde de Deense regisseur Niels Arden Oplev het aan om enkele actuele hete hangijzers op een intelligente manier aan te kaarten. De teloorgang van de onderzoeksjournalistiek, het morele bankroet van het grootkapitaal en de angstwekkende heropleving van het neonazisme: aan bikkelharde maatschappijkritiek alvast geen gebrek. De film stemt ook tot nadenken over de mate van verantwoordelijkheid van de samenleving dan wel van het individu voor het gedrag van psychopaten. In tijden van publieke drama’s hebben we nood aan films die dergelijke conflicten dramatiseren en de nodige vraagtekens kunnen plaatsen bij sommige radicale visies rond deze gevoelige materie.

‘Millennium: The movie’ mag dan weinig origineel zijn en niet zo ambitieus als het boek, toch verdient hij een ‘uitstekend’ over de hele lijn. Een intelligente thriller die de tegenstand complexloos overvleugelt en die zowel Larsson-fans als complete Millennium-leken zal bekoren.

De Millennium-trilogie van Stieg Larsson verkoopt als zoete broodjes in de Belgische boekhandels. Even stonden de drie turven samen in de top 3 van de bestsellers.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Niels Arden Oplev
Acteur: Noomi Rapace, Michael Nyqvist
Jaar:
2009
Speelduur:
152 min.

Special extended edition

Extra Larsson

Puik werk, deze eerste 'Millennium'-dvd. De zo al lijvige film wordt nog eens met een half uur aangedikt. Verder nog een erg goede documentaire over leven, werk en erfenis van Stieg Larsson (vooral de ruzie tussen de familieleden verdriet ons); een korte tour langs de locaties uit boek en film (toeristisch erg in trek, zo blijkt); interviews met cast en crew; meer uitleg over de soundtrack en al een korte blik op film twee en drie. U weet weer wat te doen in het komende decennium: 'Millennium'!

Titel: Millennium: The movie
Jaar:
2009
Ondertitels:
Nederlands
Formaat:
16:9 Anamorphic

Reageer