The magic flute

'Niet bepaald betoverend'

Een verfilmde opera: het gebeurt, maar zelden. Musicals zijn populairder, door de gemakkelijkere muziek en de mogelijkheid van het verhaaltje. Na het bekijken van deze verfilming van ‘Die Zauberflöte' van Mozart weten we meteen ook waarom: als je te dicht bij het verhaal blijft, is de film per definitie slecht. Wil je er een goede film van maken, dan moet je sleutelen aan de vorm én het verhaal. De dramatiek en overdrijving die op de bühne nodig zijn, laten zich niet gemakkelijk overzetten naar film. ‘The magic flute' bewijst dat grandioos - en dat bedoelen we, voor alle duidelijkheid, negatief.

Toch biedt zo'n verfilming veel mogelijkheden: een nieuwe generatie laten kennismaken met een ‘klassieker', met het gegeven ‘opera' én met het verhaal, dat in veel gevallen weinig gekend is. Bovendien is het boeiend om het samenspel te zien tussen muziek en beelden, en het ene het andere te zien versterken. Dat muziek beelden maakt of kraakt, is al sinds het begin van de film duidelijk. Maar in het geval van opera geldt dat evenzeer (en misschien nog meer) in de andere richting: daar versterkt ook het verhaal de muziek.

Dat is ook bij ‘The magic flute' zo, al is het niveau zo laag dat het de kijker snel verveelt. Er werd niet genoeg ingezet op visueel spektakel of zelfs maar visuele aantrekkelijkheid. Een slechte zet in deze overgemediatiseerde tijden, waar hoge kwaliteit en vernuftige montage hoogtij viert. Tegelijkertijd is het niet ‘lekker ouderwets traag' of zelfs maar charmant amateuristisch, maar gewoon beschamend slecht. De film werd opgenomen met amateuristische decors, effecten en belichting. Zelf de acteerprestaties waren operesque, en dus filmonwaardig. De dialogen, waarvan niet duidelijk is of ze bij de opera horen, brachten verheldering maar het niveau ervan was abominabel. Gelukkig was er de muziek, die na ruim tweehonderd jaar overeind blijft en weet te bekoren.

Ook het verhaal zelf blijft eigenlijk wel overeind, al is het niet gemakkelijk om alle verstopte betekenissen juist te decoderen. Toch heeft het, net als Shakespeare, iets tijdloos. Nu nog een regisseur en decorbouwers vinden met visie en vernuft, die tegelijk het verhaal overeind houden én het naar de hedendaagse tijden vertalen. We wachten!

Een verfilmde opera: het gebeurt, maar zelden. Musicals zijn populairder, door de gemakkelijkere muziek en de mogelijkheid van het verhaaltje.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Kenneth Brannagh
Jaar:
2006
Speelduur:
135 min.

3-Disc

Glanzend doosje

Het dvd-doosje belooft veel goeds: glanzend, drie discs, met overal verwerkte foto's. Driewerf helaas, het enige dat de dvd-doos bevat, is een integrale uitvoering van de originele opera zoals Mozart hem schreef en bedoelde. Uitgevoerd door het Chambre Orchestra of Europe. Nice, maar zo'n opera is bepaald niet moeilijk te vinden in cd-winkels, laat staan dat het de prijs van een 3-disc goedpraat. Veelbelovend, maar weinig presterend dus.

Titel: The magic flute
Jaar:
2008
Ondertitels:
Nederlands
Audiotrack:
Engels Dolby Digital 5.1
Sound type:
Dolby Digital 5.1

Reageer