Little Harbour

Low budget met veel vuur en passie uit Slovakije

Filmfestivals zijn altijd geweldig voor een filmfanaat! Enerzijds zijn er steeds die nieuwe projecten van gekende regisseurs of acteertalent waarop niet langer gewacht moet worden, maar al van kan genoten worden voordat de film echt in de cinema komt. Anderzijds is er het grote onbekende; een film uit Roemenië, Peru of Luxemburg waar je anders nooit of te nimmer van gehoord zou hebben. Soms zijn deze geweldig, soms kunnen ze een beetje tegenvallen. Dit keer vinden we in Oostende een pareltje uit Slovakije getiteld 'Litte Harbour'.

Jarka, een achtjarige wilde meid, woont met haar moeder Lucia bij haar grootmoeder. Lucia is echter nog totaal niet klaar om mama te zijn, en laat zich door Jarka liever als beste vriendin voorstellen terwijl ze flirt met foute gasten. Aangezien oma slecht te been is, is Jarka op zichzelf uitgewezen om plezier te maken, maar ook om te eten en propere kleren te vinden. 

Wanneer de grootmoeder sterft en Lucia beslist om er enkele dagen tussenuit te knijpen met een nieuwe flirt komt Jarka alleen te staan. Ze beslist om haar moeder achterna te reizen, maar die plannen raken verstoord wanneer ze in het treinstation plots achterblijft met twee baby's van enkele maanden oud. Jarka besluit om de kindjes mee te nemen naar de schuur bij de moestuin die haar grootmoeder haar achterliet om de tweeling daar een veilige thuis te geven. Niet veel later treft ze haar speelkameraadje Kristian die met een briefje van 20 euro op zak mee naar de schuur trekt om vadertje en moedertje te gaan spelen met de tweeling. 

Hoewel 'Little Harbour' het duidelijk met een klein budget moest doen, en daardoor de omgeving en attributen beperkt zijn, toont het een krachtig verhaal. Ijzersterk gemaakt door de jonge Vanessa Szamuhelova, die een prachtige Jarka neerzet. Met momenten liefdevol en seconden later als een furie om bang van te krijgen. De relatie tussen Jarka en Kristian wordt teder, pijnlijk en grappig in beeld gebracht. Enerzijds zijn het twee wilde kinderen die plezier en ruzie maken, terwijl het anderzijds twee stuntelende ouders zijn die hun weg proberen te vinden met twee pasgeborenen zoals alle nieuwe ouders zouden zijn. Dit samenspel maakt van 'Little Harbour' een hartverwarmend en mooi project, waarvan we blij zijn dat we het konden ontdekken in Oostende.

Details Nu in de zalen
Originele titel:
Piata Lod'
Jaar:
2017
Speelduur:
90 min.