Limits of control

'Voor de liefhebbers'

Jim Jarmusch, één van de sterren aan de independent cinema-hemel, heeft al een kwart eeuw koppig en met wisselend succes zijn zelfgeschreven, aparte verhalen verfilmd. Al vanaf zijn doorbraak 'Strangers in paradise' projecteert hij meestal een wereld waarin eenzaten de hoofdrol vertolken in een geheel van gemiste connecties, tragikomische grapjes en hier en daar een coolheid die zelfs Tarantino overtreft.

'Limits of control' is daarin niet anders. Een huurmoordenaar, in de eindcredits vermeld als 'the lone man', ontmoet zijn opdrachtgever in een luchthaven. Deze geeft hem enkele bevreemdende instructies in het Creools, die daarna worden vertaald door een tolk, en dan worden ondertiteld op het scherm. De instructies worden dus driemaal meegegeven, wat meteen ook de toon zet voor het repetitief karakter van de film.

Op zijn missie dient de eenzaat namelijk te wachten op eigenaardige vreemdelingen die hem beurtelings vragen of hij wel Spaans spreekt. De eenzijdige dialogen - de huurling zegt amper iets - gaan dan verder over kunst of wetenschap om dan uiteindelijk te eindigen met het uitwisselen van identieke luciferdoosjes. Deze doosjes bevatten meestal een gecodeerde instructie op een klein papiertje die de lone man keer op keer memoriseert, alvorens het in te slikken met een teug van één van beide kopjes espresso die hij steeds tegelijkertijd bestelt. Je merkt het al, 'Limits of Control' is een doordenkertje dat zeker niet iedereen zal bekoren. Het verhaal mist een duidelijk plot, waardoor je je bij de aftiteling toch even afvraagt wat je zonet hebt bekeken.

De liefhebbers van auteurscinema zullen echter niet onvoldaan de zaal verlaten. Het camerawerk van de legendarische Christopher Doyle ('In the mood for love', 'Hero' ...) is werkelijk verbluffend. Hij laat de kleuren van het scherm spatten en maakt perfect gebruik van het Spaanse licht waardoor je als toeschouwer prachtige beelden te zien krijgt. De combinatie met een uiterst degelijke soundtrack van Bad Rabbit en Boris, maakt het geheel tot een imponerende belevenis van beeld en geluid. Dit is wel een must gezien de dialogen tot een absoluut minimum worden beperkt. Daarenboven zijn ook de acteerprestaties van een hoogstaand niveau: Isaach De Bankolé straalt pure zen uit in zijn vertolking van de huurmoordenaar en topacteurs en -actrices zoals John Hurt, Gael Garcia Bernal, Tilda Swinton en Bill Murray schitteren in hun bijrollen.

De ware filmfanaten zullen daarenboven ook verschillende verwijzingen herkennen naar bepaalde klassiekers: de scène waarin de bekoorlijke Paz de la Huerta naakt ligt te wachten op het bed van de huurling en hem bij aankomst vraagt 'Do you like my ass?', is een directe verwijzing naar de openingsscène in 'Contempt' (1963) met Brigitte Bardot in een al even lieflijke pose. Daarenboven vermeldt Tilda Swinton in haar monoloog over films 'The lady from Shanghai' van Orson Welles en gebruikt Jarmusch PointBlank als productiehuis, de prent uit 1967 van John Boorman.

'Limits of Control' mist enkele elementen om het als een parel te beschouwen en is niet aan te raden voor een luchtig avondje uit. Maar voor wie genoeg heeft aan unieke beelden begeleid door een fatsoenlijke muziekscore en kwalitatieve acteerprestaties is deze prent absoluut te genieten.

Jim Jarmusch, één van de sterren aan de independent cinema-hemel, heeft al een kwart eeuw koppig en met wisselend succes zijn zelfgeschreven, aparte verhalen verfilmd.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Jim Jarmusch
Acteur: Isaach De Bankolé
Jaar:
2009

1-disc

Voor fans van Jarmusch

'Behind Jim Jarmusch' is een redelijk uitgebreide documentaire over en vooral mét de regisseur. Een verslag van een cameraploeg die de man voor, tijdens en na het draaien volgde. Vijftig minuten lang bijna uitsluitend op het gezicht van Jarmusch kijken, daar moet je echt wel fan voor zijn. Hoewel Bill Murray en Tilda Swinton aan bod komen, blijft hun aandeel redelijk beperkt. Wat jammer is, maar wel begrijpelijk.

Verder nog vier minuten 'Untitled landscapes': beeldjes van de locaties uit de film.

Titel: Limits of control
Jaar:
2010
Ondertitels:
Nederlands, Engels
Audiotrack:
Engels Dolby Digital 5.1
Formaat:
16:9 Anamorphic

Reageer