The limehouse golem

'The limehouse golem' vertelt het verhaal van een soort Jack the ripper in de beruchte Limehousewijk in Londen, anno 1880. Inspecteur Kildare (Bill Nighy) onderzoekt deze schijnbaar onoplosbare zaak en brengt deze in verband met de dood van John Cree waarvoor diens vrouw Elisabeth Cree (Olivia Crooke) is gearresteerd. Wat volgt is uiteindelijk het verhaal van Elisabeth in een onverwacht feministische film.

Het verhaal met de focus op de rol waar we anderen, zowel mannen als vrouwen, in duwen wordt op een originele manier aangekaart. Wat immers te denken van een inspecteur die 'niet van de trouwende soort' is en die daarom een onoplosbare zaak toegewezen krijgt zodat men een zondebok zou hebben?

Regisseur Juan Carlos Medina tekent voor een uitermate sfeervolle kostuumfilm. Het geheel oogt barok en tot in de details uitgewerkt. Veel meer dan te focussen op het reilen en zeilen van een moordonderzoek, werpen we een blik achter de schermen van een theatergezelschap. Een gezelschap dat gelinkt is aan bijzonder bloederige, artistiek opgevatte moorden, weliswaar.

Deze combinatie zorgt er echter voor dat 'The limehouse golem' een welgekomen variant is op de typische kostuumfilm of Jack the ripperprent. Nighy en Crooke zijn aan elkaar gewaagd en zorgen ervoor dat je het verhaal gelooft, en je tot het einde bereid bent uit te zoeken hoe de vork aan de steel zit.

Details Nu in de zalen
Jaar:
2016
Speelduur:
105 min.