The Light Between Oceans

Emotie ten top

After my last film (The Place Beyond The Pines), I was sick of myself, I was sick of my own ideas. I just wanted to live in someone else his world. En zo kwam regisseur Derek Cianfrance (Blue Valentine, The Place Beyond The Pines) met The Light Between Oceans op de proppen. Met het gelijknamige boek van M.L. Stedman onder de arm en met Michael Fassbender en Alicia als leading man en woman trok hij naar Australië, een van de meeste fantastische filmlocaties van de wereld. Begin september kon hij, vier jaar na 'The Place beyond the pines', zijn nieuwste creatie op de wereld loslaten. Wij kregen hem al te zien en na afloopt schoot er ons maar één iets te binnen: dit is emotie ten top. Maar ja, blijkt dit wel zo’n goed teken te zijn?

Heb je het boek van M.L. Stedman niet doorbladerd? Dan is hier wat je moet weten over 'The light between oceans'. Tom Sherbourne (Michael Fassbender), voormalige soldaat, besluit om zijn leven een totaal andere wending te geven en zich aan te melden als vuurtorenwachten op het afgelegen Janus Rock, een eilandje voor de kust van Australië. Op de doortocht naar zijn vuurtoren botst hij Isabel (Alicia Vikander) tegen het lijf, met wie hij halsoverkop trouwt en ook meeneemt naar Janus Rock.  Daar leiden beiden een stil, eenzaam en, jammer genoeg, ook een kinderloos bestaan. Tot er na een hevige storm een reddingsboot aanspoelt met twee mensen erin: een dode man en een kleine, springlevende baby. Zowel Tom als Isabel beseffen dat hulp nog heel lang op zich zal laten wachten en besluiten om daarom het heft in eigen handen te nemen. Tom begraaft de man en Isabel ontfermt zich over het meisje. Zij overhaalt Tom om te doen alsof de baby hun kind is maar door deze leugen komt hun relatie onder druk te staan. De spanningen lopen steeds verder op. Zeker wanneer het koppel geconfronteerd wordt met veel vragen van hun familie en vrienden en ze een vrouw ontmoeten die wanhopig op zoek is naar haar man en dochtertje.

Je merkt het al. Cianfrance gaat op het elan van zijn vorige film verder. Familie, liefde, maar ook wanhoop en hartverscheurende keuzes. Doet het jou ook niet denken aan 'The place beyond the pines'? Ons wel. Emotie ten top, net zoals je van Cianfrance zou verwachten. Volgens hem is het 'the emotion that we feel and experience that allows us to be human beings'. En daarmee weet je meteen ook waarom hij zoveel inspeelt op emotie in al zijn films.

Toch betekent dit niet dat zijn nieuwe prent een flauw afkooksel is van zijn voorgaande werken. Integendeel. Dankzij de fantastische cinematografie van Adam Arkapaw ('True detective', 'Macbeth') en de meeslepende score van Alexandre Desplat ('The Grand Budapest Hotel', 'The king’s speech') word je al vanaf de eerste seconde naar het scherm gezogen. Ook Michael Fassbender, Alicia Vikander en Rachel Weisz zorgen ervoor dat 'The light between oceans' heel persoonlijk aanvoelt. Cianfrance omschrijft de film als zijn version of humanity en dat vinden we er zeker en vast in terug. Jammer genoeg moeten we er wel aan toevoegen dat naar mate de film vordert, het toch allemaal net iets té vaag wordt.

Toch is 'The light between oceans' een geslaagde film geworden. Een pakkend verhaal met een persoonlijke touch en acteurs die in het diepste van hun ziel laten kijken. We moeten er wel bij vertellen dat de vrouwelijke helft van de redactie meer overtuigd was van de kunsten van Cianfrance en dat de mannelijke helft er voor koos om de film links te laten liggen. Toch, mannen, laat dit je zeker niet tegenhouden om een ticket te kopen voor deze film.

Details Nu in de zalen
director: Derek Cianfrance
actor: Michael Fassbender, Alicia Vikander, Rachel Weisz, Jack Thompson
Jaar:
2016
Speelduur:
133 min.