Liebling

Heerlijk zootje ongeregeld

Eindelijk nog eens een Vlaamse film met ballen! Met speciale dank aan Ellen Schoenaerts (muzikante, theateractrice en het nichtje van) die duidelijk haar weerbarstige, neurotische stempel op deze prent heeft gedrukt. 'Gedurfd', 'provocerend' en 'zinnenprikkelend', woorden die spontaan bij ons opkwamen na afloop van de première op het filmfestival van Oostende. Zet je schrap voor een heerlijk stukje postmoderne cinema van Vlaamse makelij.

'Liebling' is een low-budget film gemaakt met en door acteurs. Al heeft het acterend viertal dat de naam 'Liebling Collectief' werd gedoopt (met name Ellen Schoenaerts, Steve Aernouts, Bert Haelvoet en Minke Kruyver) naar eigen zeggen wel wat assistentie gekregen van regisseuse Jozefien Scheepers.

Het scenario is oorspronkelijk een theaterstuk van de hand van Jeroen Perceval, de acteur die we allemaal kennen van 'Rundskop' en sinds kort ook van 'Plan Bart'. Voor de uiteindelijke productie van deze eigenzinnige verfilming werd er aangeklopt bij Bart Van Langendonck die het onlangs nog tot op het filmfestival van Toronto schopte met de Vlaamse animatiefilm 'Labyrinthus'.

Centraal staan Remsk (Aernouts) en Sarah (Schoenaerts), een hedonistisch koppel uit het Antwerpse. Hij is een onzekere aspirant-schrijver, zij een jointjes rokende losbol. Wanneer de twee tijdens een dronken feestje een bevriend koppel (Kruyver en Haelvoet) uitnodigen om te komen logeren in hun vakantievilla in de Ardéche is dat meer zwans dan wat anders. Wanneer een paar maanden later datzelfde koppel daadwerkelijk voor hun deur staat in Zuid-Frankrijk, gaan de poppen aan het dansen. Bovendien blijken ze mekaar ook helemaal niet zo goed te kennen. Het duurt dan ook niet lang vooraleer de eerste frustraties opborrelen. Vooral de twee mannen hebben het niet zo op elkaar begrepen.

Bert Haelvoet (vooral bekend van ‘De helaasheid der dingen’ en ‘Linkeroever’) is ronduit schitterend als onbeschofte egomaniak. Zijn personage is als het ware een schoolvoorbeeld van de door alcohol aangedreven blaaskaak die graag in andermans minderwaardigheidsgevoel port. Steve Aernouts belichaamt dan weer perfect de weifelende schrijver die worstelt met zichzelf en zijn omgeving. Ellen Schoenaerts is de giechelende zuiplap van de bende en Minke Kruyver de immer vriendelijke Hollandse met meer sex appeal dan verstand. Vier heel aparte karakters die genadeloos tegen elkaar worden uitgespeeld.

'Liebling' heeft pit, zoveel is zeker. Alleen jammer dat de plot soms een beetje te veel van hot naar her springt. Toch weet deze 80 minuten durende filmtrip behoorlijk te charmeren. Wij zijn alvast razend benieuwd naar wat dit prettig gestoorde 'Liebling Collectief' nog voor ons in petto heeft. Wordt hopelijk vervolgd.

Details Nu in de zalen
Regisseur: Het Liebling Collectief
Cast: Ellen Schoenaerts, Bert Haelvoet, Steve Aernouts, Minke Kruyver
Jaar:
2014
Speelduur:
80 min.