Letters from Iwo Jima

'Zelfde oorlog, ander perspectief'

Bood 'Flags of our fathers' al een genuanceerd en deels ontluisterend beeld over de slag om Iwo Jima, dan doet 'Letters from Iwo Jima' daar nog een schep bovenop. Een unieke film, in veel opzichten. Om te beginnen al om dat regisseur Clint Eastwood, samen met 'Flags', een volledig beeld van één historisch event probeert te scheppen. 'Letters' bekijkt alles immers vanuit Japans oog- en tongpunt. Want o ja, geen Engels te horen hier! Alles gebeurt in het Japans met Engelse ondertitels, wat het realiteitsgevoel erg versterkt.

Dat doet ook de cinematografie. Net als in 'Flags' waan je je door de camerapositionering te midden de mensen en de actie. 'Letters' is trouwens ook veel enger en nog donkerder dan 'Flags'. Niet te verwonderen als je weet dat de Japanners kilometers tunnels hadden gegraven, van waaruit ze de vijand trachtten te bestoken. Door die donkere tunnels baan je je onder het bevel van generaal Kuribayashi (Ken Watanabe) een weg in het strijdgewoel. Die Kuribayashi is de kwaadste nog niet: net als Sarkozy nu heeft de man een groot hart voor de Verenigde Staten. Hij studeerde er en was er een graag geziene gast. Maar als hem op een diner, in één van de verrijkende flashbacks, gevraagd werd voor welke kant hij zou kiezen mocht het ooit tot een oorlog tussen de States en Japan komen, dan was zijn antwoord wel duidelijk. Alles voor de eer en/van het vaderland.

Meteen het grote verschil tussen de troepen van beide landen. Gehoorzaamheid is bij beide, zeker in oorlogsomstandigheden, enorm belangijk. Maar in Japan is alles veel strikter en heeft zo goed als iedereen er een enorm eergevoel. Nog liever jezelf opblazen dan je overgeven aan de vijand. Want daarmee breng je jezelf en je land in schande, is de filosofie. Al heeft niet iedereen het daar erg makkelijk mee. Saigo (Kazunaro Nonomiya), bijvoorbeeld. Hij is een jonge bakker die de 'eer' kreeg om zijn rode zon te verdedigen. Zijn leven op het eiland is hels, en zijn betrachting is dan wel om zo goed mogelijk zijn land te dienen, maar ook om het allemaal overleven. Dat terwijl hij van zijn rechtstreekse commandant ingepeperd krijgt dat ze allen op het eiland zijn om het leven te laten voor Japan. Zeker als blijkt dat er geen extra troepen worden gestuurd, zelfs al zijn de Amerikanen ruimschoots in de meerderheid.

Zelfs al begrijp je geen jota van wat er gezegd wordt, de film grijpt je aan. Waarmee bewezen is dat een goed scenario en in dit geval zeer overtuigend spelende acteurs je ook dan bij je nekvel kunnen grijpen, om dat niet meer los te laten. Je zit de meer dan twee uur durende rit dan ook ademloos uit en blijft geboeid volgen tot op het einde. Wat in wezen gek is: je wil weten hoe het eindigt, terwijl je net dàt eigenlijk al weet. Straffe cinema!

Bood 'Flags of our fathers' al een genuanceerd en deels ontluisterend beeld over de slag om Iwo Jima, dan doet 'Letters from Iwo Jima' daar nog een schep bovenop. Een unieke film, in veel opzichten.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Clint Eastwood
Acteur: Ken Watanabe, Ryo Kase, Tsuyoshi Ihara, Kazunari Ninomiya, Shido Nakamura, Hiroshi Watanabe, Takumi Bando
Jaar:
2006
Speelduur:
141 min.

The complete collector's edition

Aangeraden dubbelaar

Twee films die zich tot elkaar verhouden als een tweeling kunnen niet anders dan in één pakket aangeboden worden. Het zou immers een beetje een gemiste kans zijn als we maar één kant van het verhaal zouden kennen. En dus is deze 'The complete collector's edition' ideaal: twee films plus een extra's-disk.

Bovendien krijg je er een stapel bonusmateriaal bij: documentaires over het draaien van de film én over de historische gebeurtenis - de Slag om Iwo Jima - zelf. Dat bonusmateriaal draait vooral om 'Flags of our fathers' en minder rond 'Letters from Iwo Jima'. Maar dat moet niet verbazen: de twee films werden back-to-back opgenomen, tijdens dezelfde filmsessie, met dezelfde crew en technieken. Wat geldt voor 'Flags', geldt dan ook voor 'Letters'.

Het enige echte gemis in deze dvd-box is een commentaartrack: Clint Eastwood komt al wel eens piepen in de verschillende documentaires, maar vertelsels tijdens de films hadden nog meer inzicht kunnen geven in hoe die tot stand zijn gekomen. In Groot-Brittannië vinden we dit pakket in een 4-disk editie in de rekken. Of er daar wel commentaar wordt gegeven, is niet duidelijk.

Titel: Letters from Iwo Jima
Jaar:
2007
Formaat:
Widescreen

Reageer