Laissez bronzer les cadavres

¡Red uzelf en red de Nova!

Laat een azuurblauwe hemel met een genadeloos blakerend zonnetje zich verblindend weerspiegelen in een Middellandse Zee die lui tegen laagbegroeide kusten aanklotst en wij worden even agressief en bloeddorstig als u en iedereen. U zult het innemende realisme van de nieuwe film van Hélène Cattet en Bruno Forzani dus ongetwijfeld ook op prijs kunnen stellen.

Een handvol bankovervallers trekt zich terug op een afgelegen Mediterraans landgoedje, maar krijgt ongenode gasten. Gevolg: vuurgevecht. ‘Laissez bronzer les cadavres’ in een notendop. Nogal aan de rechtlijnige kant, maar het onafscheidelijke regisseursduo maakt het verteerbaar met enkele allegorische uitstapjes over een gouden vrouw of een gekruisigde die champagne bloedt. In dit soort visueel vuurwerk stappen wij enorm graag mee. Laat ons vooral maar kijken en voelen. De afdruk van onze klamme gebalde vuistjes in de armleuning is stille getuige.

De film is gemodelleerd naar de poliziotteschi, een Italiaans filmgenre uit de jaren zeventig, gebaseerd op de ruige Amerikaanse en Franse politiefilms uit die periode, maar met het cynisme en geweld op elf. Zo wordt de soundtrack ook gesierd door enkele nummers van Ennio Morricone en werd de film gedraaid op pellicule, wat vantegenwoordig altijd een stempel drukt. Of ze nu trashy A-films of esthetische B-films maken houden Cattet en Forzani liever in het midden, terwijl ze gestaag verder bouwen aan een eigenzinnig oeuvre dat grotendeels tweespalt zaait. Kijken is kiezen, en wat heet tegenwoordig belangrijker te zijn dan dat?

Probeer daarom deze film tot eind februari mee te pikken in Cinema Nova, Arenbergstraat 3, 1000 Brussel. De Franse gemeenschap besliste onlangs om hun subsidie met 20.000 euro te verlagen omdat ze het culturele belang van Cinema Nova in vraag stellen. Voor een eigenzinnige bioscoop met uitgekiende programma’s en ongekende aandacht voor zowel internationale als inheemse cinema van de wijdst uiteenlopende signatuur is dat een onbegrijpelijke maatregel. Ze staan al jaren garant voor de spannendste cinefiele evenementen en spelen een essentiële rol in festivals als Offscreen, Filem’on of Pink Screens. Er valt zelfs al eens een KNT-performance mee te pikken.

Op zaterdag 20/1 en vrijdag 26/1 vertonen ze ook eerder werk van Cattet en Forzani: ‘Ameren ‘L’étrange couleur des larmes de ton corps’, beide films die eerder al internationaal opgemerkt werden door hun onmiskenbare filmische virtuositeit.

Details Nu in de zalen
Regisseurs: Hélène Cattet, Bruno Forzani
Acteurs: Elina Löwensohn, Stéphane Ferrara, Bernie Bonvoisin, Michelangelo Marchese, Marc Barbé, Hervé Sogne, Marilyn Jess
Jaar:
2017
Speelduur:
90 min.