La La Land

Het gevoel van een klassieker

Enkele jaren geleden debuteerde regisseur Damien Chazelle met een geweldige brok cinema getiteld ‘Whiplash’. Een sterk verhaal over de jazzwereld die de ex-muzikant van dichtbij leerde kennen voordat hij naar de camera greep. Sindsdien was het wachten op iets nieuws van hem. De eerste berichten waren nog twijfelachtig: opnieuw een film over jazz én het zou een musical worden. Maar geen paniek, met ‘La La Land’ overstijgt hij de torenhoge verwachtingen!

Los Angeles, de stad waar velen zich een weg proberen te banen naar de top van de showbizz en waar er nog veel meer falen. Twee van hen zijn Mia (Emma Stone) en Sebastian (Ryan Gosling). Mia is een actrice/koffiehuisbediende die van de ene slechte auditie naar de andere holt. Sebastian is een jazzpianist die zijn talent enkel kwijt kan in het spelen van vreselijke achtergrondjingles in restaurants. Hun doelen zijn simpel: zij wil topactrice zijn, hij eigenaar van een jazzclub met de roem van de jaren zestig. Hun paden kruisen elkaar door enkele toevalligheden en de twee worden - rarara - hopeloos verliefd. Kunnen ze samen hun toekomst bepalen, of zijn ze hopeloos gedoemd om te falen?

Om tegenwoordig nog een über-romantische film te maken en hopen dat je daarmee prijzen zal winnen, is niet evident. Om dan nog even te kiezen voor een musical, dat lijkt al helemaal een flop in de maak. Maar dat is ‘La La Land’ allerminst. Het is een gedurfde keuze die geweldig uitpakt en waar de cinema de afgelopen jaren naar snakte. Net zoals ‘The Artist’ de stille film terughaalt of ‘Boyhood’ het resultaat is van twaalf jaar filmen, heeft Chazelle gegokt en gewonnen met 'La La Land'.

Het liefdesverhaal is misschien niet super origineel, maar dat doet er helemaal niet toe, want het wordt vertolkt door een prachtig duo in de vorm van Stone en Gosling. Hoewel ze in scènes alleen soms wat twijfelachtig lijken, is hun samenspel om van te dromen. Liefdevol, grappig en zoet, o zo zoet.

Om dan nog te zwijgen van het feit dat dit een musical is. De muziek die doorheen de hele film een zeer belangrijke rol speelt, is geheel op zijn plaats. Straf uitgevoerd door de liveperformance van Stone en Gosling, die zelfs piano leerde spelen voor deze rol. De nummers zijn leuk, catchy en werken lekker in op de emoties, waardoor hun bijdrage aan het verhaal groot en op zijn plaats is.

‘La La Land’ is een natte droom voor elke hopeloze romanticus. Het is eindelijk eens een feelgoodfilm die romantiek en humor op een hoog niveau met echte klasse kan brengen. Het voelt aan alsof hij al jaren geleden gemaakt had kunnen zijn, maar nog steeds alle glorie van weleer vertoont. Net zoals een echte klassieker hoort te zijn. 

Details Nu in de zalen
Regie: Damien Chazelle
Cast: Emma Stone, Ryan Gosling
Jaar:
2017
Speelduur:
128 min.