King of the Belgians

Belgisch surrealisme

Peter Van den Begin speelt Nicolas III, Koning der Belgen. Hij wordt geleefd en zit in een keurslijf, zonder recht op persoonlijkheid of een eigen mening. Om zijn suffe imago wat op te poetsen, vraagt het Paleis aan een flegmatische Britse regisseur om een officieel portret over de koning te maken. De geplande documentaire krijgt echter een plotse wending.

Tijdens een staatsbezoek in Turkije, roept Wallonië de onafhankelijkheid uit. En net op dit moment maakt een zonnestorm alle telefonie en vliegverkeer onmogelijk. Koning Nicolas III wil zo snel mogelijk terug naar zijn Belgenland en hij besluit om met zijn gevolg over de Balkan te trekken. Wat volgt is een aaneenschakeling van bizarre ontmoetingen, illegale reiswegen en een achtervolging door de Turkse staatsveiligheid.

Een film, zogenaamd een documentaire, over de splitsing van België. Hebben we dat niet al eens gezien? En deze queeste een humoristische toets geven, dat is zich op glad ijs bevinden. Maar regisseurs Jessica Woodworth en Peter Brosens (gekend van onder andere 'Altiplano' en 'La cinquième saison') ontgoochelen niet.

De film zit vol met kleine spitsvondigheden. Het tweetalige gevolg van de koning wisselt continu tussen het Frans en het Nederlands. Je beseft eigenlijk niet meer naar welke taal je nu aan het luisteren bent. Gooi daartussen nog eens het Brits van de regisseur en de Oost-Europese talen van de passanten en je wordt ondergedompeld in een aangename chaos, waar niemand elkaars taal spreekt maar iedereen elkaar begrijpt.

Uiteraard passeren een aantal clichés over Walen en Vlamingen de revue. Hoewel 'King of the Belgians' geen politieke film is, geeft de politieke omkadering wel een interessante invalshoek aan deze roadtrip.

Omdat de film zogezegd gedraaid wordt als documentaire is alles heel naturel. De maskers vallen af. De koning ontdooit in zijn oprechte ontmoetingen, de vazal wordt raadgever, de documentairemaker doet aan introspectie. Regelmatig wordt er ook ongevraagd en clandestien gefilmd, waardoor je als toeschouwer denkt meer te zien dan eigenlijk mag.

Deze film doet lachen en nadenken. Maar vooral: hij ontroert. Een ode aan het Belgisch surrealisme!

Details Nu in de zalen
Regie En Scenario: Peter Brosens, Jessica Woodworth
Acteurs: Peter Van Den Begin, Titus De Voogdt
Jaar:
2016
Speelduur:
94 min.