Killer elite

'Killer elite, jammer genoeg geen film-elite.'

'May the best man live', zien we geblokletterd op de hoes van de dvd van 'Killer elite' staan. We weten meteen aan wat we ons kunnen verwachten: keiharde actie. Maar als we daaronder een naam als Robert De Niro zien staan, kunnen we tegelijk ook uitkijken naar een paar mooie en goede acteerprestaties.

De Niro speelt Hunter, vriend en mentor van Danny Bryce (vertolkt door Jason Statham). Die laatste is ex-soldaat, heeft genoeg geweld gezien en besluit ermee te kappen. Hunter gaat vrolijk door, tot hij faalt bij een belangrijke opdracht. Men dreigt ermee Hunter te vermoorden, tenzij Danny de opdracht wel tot een goed einde weet te brengen. Hij neemt dus nog eenmaal de wapens ter hand en moet een aantal militairen van het SAS naar de eeuwige jachtvelden sturen ...

Deze plot wordt in de film op een nogal klungelige, onsamenhangende manier in de eerste twintig minuten gegooid. Stukjes worden door elkaar getoond, de kijker wordt verondersteld maar goed op te letten en zelf (soms verre)verbanden te leggen. Regisseur Gary McKendry heeft een mooie plot voorhanden, maar doet er volgens ons te weinig mee. Jammer ...

De beelden zijn dan weer wel mooi. De film is grotendeels op locatie gefilmd en dus kunnen we genieten van prachtige beelden van Oman en andere landen. Ook de actiescènes (en wees gerust, daarvan krijgt u er genoeg) zijn zeer mooi en gedetailleerd in beeld gebracht. Men schakelt van 'vaste' camera's over naar 'losse' film, wat extra actie oplevert.

Wat ons ook een beetje voor de borst stuit: Bryce deinst er niet voor terug om hier en daar iemand een kopje kleiner te maken, maar is wel steeds de correctheid zelve. Onschuldigen die er toevallig bij zijn of een plan makkelijker zouden maken, mogen niet sneuvelen. Een beetje teveel cliché in een personage gestopt, denken wij dan. Vooral als je er de flashbacks nog bijneemt, waarin hij al zwijmelend terugdenkt aan een mooie vrouw die thuis op hem zit te wachten.

Een aardige film, maar geen hoogvlieger. Mooi in beeld gebracht, maar er is gewoonweg te weinig gedaan met de geboden mogelijkheden. Ook hangt alles een beetje te los aan elkaar vast, waardoor je verplicht bent constant bij de les te blijven. En laat dat net iets zijn waar de grote meerderheid moeite mee heeft wanneer het actiefilms betreft. Daarnaast zijn diegenen die hoopten dat De Niro alles tot een hoger geheel ging liften, eraan voor de moeite. Het eerste kwartier is hij prominent in beeld, daarna wordt hij gedegradeerd tot edelfigurant, die af en toe eens ten tonele mag verschijnen.

'May the best man live', zien we geblokletterd op de hoes van de dvd van 'Killer elite' staan. We weten meteen aan wat we ons kunnen verwachten: keiharde actie.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Jaar:
2011
Speelduur:
112 min.

1-disc dvd

Killer elite
Killer extra's. Of wacht, toch niet.

Wanneer je tegenwoordig een schijfje in je dvd-speler propt verwacht je een leuk menu, waar je alles kan aanpassen. Ondertitels, welk geluid ... Niets van dit alles bij 'Killer elite'. Er spelen twee trailers van andere films, en meteen daarna begint de film zelf.

Een gemiste kans, lijkt ons. De film biedt alleen al qua locatie de mogelijkheid om een schitterende 'achter de schermen' te maken.

Titel: Killer elite

Reageer