Jumanji: welcome to the jungle

Vermakelijk avontuur met een vleugje nostalgie

Ons kinderhart ging even sneller slaan bij het zien van de trailer. ‘Jumanji’ is voor de nineties-generatie namelijk gemeenschappelijk erfgoed dat in deze digitale tijden gewoon smeekte om een opvolger.

In de eerste verfilming uit 1995 van het succesvolle boek van Chris Van Allsburg zagen we de fantastische Robin Williams en een piepjonge Kirsten Dunst nog aan het werk. 23 jaar later zijn de spelregels veranderd. Dit keer komt de jungle niet naar de stad, maar trekken de personages naar de jungle en heeft het oude bordspel plaatsgemaakt voor een al bijna even oude console. Bij de oversteek naar de wondermooie wereld verliezen de vier jongeren echter meer dan hun greep op de realiteit.

Na hun onzachte landing merken ze al snel dat ze in de lichamen van de avatars van de game zijn beland. Zo maken Dwayne Johnson, Karen Gillan, Jack Black en Kevin Hart hun opwachting als respectievelijk dr. Smolder Bravestone, Ruby Roundhouse, prof. Shelly Oberon en Moose Finbar. Het verhaal op zich is weinig verrassend, de manier waarop de kenmerken van de game erin verwerkt zijn, is dat des te meer. Zo spreken de figuren die ze tegenkomen alleen in raadselachtige zinnen die eindeloos herhaald worden tot er een juist antwoord wordt gegeven en hebben elk van de hoofdpersonages drie strepen op hun pols die staan voor hun resterende levens in de game.

Het tempo in deze avonturenfilm ligt hoog, waardoor hij toegankelijk is voor elk publiek. Daarnaast brengen de figuren van Jack Black en Kevin Hart hun gebruikelijke hilariteit mee in het verhaal. Black, die een tienermeisje vertolkt in zijn eigen lichaam, laat je meermaals schaterlachen, terwijl Hart zijn stereotiepe probleem over zijn lengte mooi integreert in de verhaallijn.

‘Jumanji’ is een echte familiefilm over het overstijgen van clichés en overleven door middel van intense samenwerking. Hij zal nooit een klassieker worden of prijzen wegkapen op internationale filmfestivals, maar de ontsnapping uit onze stresserende wereld zal menig kijker kunnen boeien en niemand zal geneigd zijn deze vermakelijke avonturenfilm vroegtijdig af te zetten, al was het maar uit nostalgie naar onze Ketnet-jaren.  

Details Nu in de zalen
Jumanji: welcome to the jungle
Jaar:
2018
Speelduur:
119 min.