The judge

'Advocaat van de rechter'

Robert Duvall en Robert Downey Junior acteren in deze familiekroniek anex juristenhistorie elke vezel uit hun lijf: daarmee kunnen we beginnen. Als het over inleving gaat, is 'The judge' geslaagd. De film stelt Hank Palmer (Downey) voor als succesvol advocaat die over lijken gaat en schijnbaar ongenaakbaar god, gebod noch familie nodig heeft. De dood van zijn moeder leidt hem echter terug naar zijn geboortedorp Carlinville. Daar blijkt zijn jarenlange afwezigheid open wonden te hebben achtergelaten. Hank wil zo snel mogelijk terug naar Chicago, weg van zijn familie en oude vrienden die zijn gebrek aan menselijke waarden zwaarder vinden doorwegen dan zijn toploopbaan. Dan raakt zijn vader, de lokale rechter, in een verdacht ongeval betrokken. Tegen wil en dank moet Hank de jury in het proces tegen rechter Palmer - en zijn verleden - onder ogen komen.

Voor de oude rechter is de wet de grootste maatschappelijke verwezenlijking, voor zijn zoon is diezelfde wet een boek waarmee je handig kan spelen. Hun dynamiek is eerst nog meeslepend, maar valt snel terug op kleffe dramatiek en vooral heel veel clichés: de rebelse zoon wordt topadvocaat, de kleine broer ruïneert de carrière van zijn oudere broer, de ongehoorzame zoon verruilt het boerendorp voor een loopbaan in de stad. En dan is daar nog die scheefgelopen relatie tussen een vader en zijn zoon die hij de consequenties van zijn daden wil laten zien, maar zo alle respect en contact verliest. Familiekronieken hangen vaak aaneen met dergelijke getroebleerde relaties, maar in ‘The Judge’ was de regisseur een tikkeltje te ambitieus. Hier hangen zo veel scenario's aan elkaar, dat onze bescheiden hersenmassa het moeilijk heeft om te volgen wat nu precies de plot is. 

Downey Jr. en Duvall acteren zoals eerder vermeld met klasse: vol vuur, en dit teveel aan passie botst. De oplopende ruzies tussen vader en zoon zijn geloofwaardig. Nog sterker zijn de kwetsbare momenten van de oude rechter. Dan laat Hank zijn betonnen façade even vallen om bezorgd maar al even streng en kordaat zijn plicht te doen. Dobkin regisseerde beredeneerd, de slome cinematografie versterkt de ijzige sfeer. ‘The judge’ is niet de grootse ambitieuze familiekroniek die Dobkin voor ogen had, maar aangenaam genoeg om een goede zaterdagavond te garanderen.

Robert Duvall en Robert Downey Junior acteren in deze familiekroniek anex juristenhistorie elke vezel uit hun lijf: daarmee kunnen we beginnen. Als het over inleving gaat, is 'The judge' geslaagd.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen

1 Disc

The judge
Handige dvd voor lange regenachtige avonden

'The judge' mag dan niet de film zijn waarvoor je dagen aan de bioscoop kampeert, maar is uitermate geschikt om thuis een niet te hoogdravende, maar ook niet ambitieloze filmavond te houden. In een fijne, sobere uitvoering, is deze uitgave niet enkel een leuk item in de dvd-kast. Als bonus staat op de schijf 'Getting deep with Dax Shephard': een diepte-interview met castleden Robert Downey Jr., Billy Bob Thorton en Vincent D'Onofrio door mede-acteur (u raadt het al) Dax. Gezeten, gelegen en bewegend door het interieur van het familiehuis Palmer, vraagt de acteur energiek en op het randje van irritant de kleren van hun lijf over het filmproces van 'The judge'. Downey lijkt het allemaal over zich heen te laten gaan, en ook Billy Bob doorstaat het wat absurde gebeuren vrolijk. D'Onofrio lijkt zich zelfs echt te amuseren. Voor wie dit soort kwajongensinterviews die naar de inhoud van een serieuze film polsen kan smaken, is dit een leuk extraatje. Wie zich vooral zal ergeren, is niet verplicht om ooit op die bonus te klikken. De film zelf vult de avond voldoende.

 

Titel: The judge
Jaar:
2015
Ondertitels:
Nederland
Audiotrack:
Engels Dolby Digital 5.1, Frans Dolby Digital 5.1, Italiaans Dolby Digital 5.1
Formaat:
2.40:1, 16:9
Sound type:
Dolby Digital 5.1

Reageer