Jackie

Intrigerende biopic met een schitterende Natalie Portman

‘Natalie Portman astonishes’‘Natalie Portman nails Jackie Kennedy’s accent’, ‘Natalie Portman stuns in Jackie Kennedy Film’. Veel lovende woorden voor Natalie Portman en ook voor 'Jackie'. Toch was er, toen Film Festival Gent begin september zijn programma bekendmaakte, geen 'Jackie' te bespeuren. Tot het nieuwste werk van Pablo Larraín ('Neruda, No') als late-entry aan de line-up toegevoegd werd. En na de visie begrijpen we waarom!

22/11/1963. Ja, we herkennen deze datum allemaal. De dag waarop JFK, op dat moment de 35e president van de Verenigde Staten, gedood werd door Lee Harvey Oswald. Het hele land was in diepe rouw, net zoals Jacqueline ‘Jackie’ Kennedy, JFK's vrouw. Wil je weten hoe zij de laatste momenten met haar man doorbracht, wat er door haar lijf ging toen ze het levenloze lichaam te zien kreeg en hoe zij zijn dood verwerkte? Dan is 'Jackie' niets voor jou! Bij Pablo Larraín gaat het over veel meer dan dat.

Wat je te zien krijgt, is namelijk niet de zoveelste conventionele Hollywoodfilm met drie strak afgebakende hoofdstukken (voor, tijdens en na de moord op JFK) maar wel een historisch sterke fictiefilm. Larraín laat je met veel overtuiging kennismaken met Jackie als moeder, echtgenote, presidentsvrouw maar natuurlijk ook als de iconische vrouw die ze ongetwijfeld was.

En dat doet hij op een simpele maar sublieme wijze. Een lang en diepgaand interview tussen Theodore H. White en Jackie, dat afgewisseld wordt met zelfgemaakte shots en met  reeds bestaande opnames. Meer is de film eigenlijk niet. En dat is niet erg. Je krijgt genoeg informatie om het verhaal te kunnen volgen maar tegelijkertijd word je niet overspoeld met saaie weetjes. Er is emotie, soms veel emotie, maar 'Jackie' groeit nooit uit tot een kleffe film. En last but not least is er de fantastisch cast met onder andere Peter Sarsgaard, en Richard E. Grant en John Hurt.

Maar wat maakt 'Jackie' beter dan een andere biopic? Yep, je raadt het misschien al: Natalie Portman. Ze IS gewoon Jackie. Haar verschijning (een dikke pluim voor het haar-en-make-updepartement), haar gedrag maar vooral haar perfecte accent zorgen ervoor dat Portman zich van een plaats verzekerd heeft op de lijst voor de Oscar voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol. Op bepaalde momenten dachten we dat we de echte Jackie voor ons hadden. Wat af en toe wel het geval was, dankzij originele opnames.

Heeft het Film Fest Gent er goed aan gedaan om 'Jackie' op het nippertje toe te voegen aan het programma? Jazeker! Larraín tovert zijn nieuwste prent namelijk om tot een niet-alledaagse biopic waarin geschiedenis, emotie en fantastische cinematografie van Stéphane Fontaine ('Captain Fantastic', 'Elle') met elkaar verweven zijn. Steek dit in een retrojasje en je komt uit bij deze aanrader!

 

Details Nu in de zalen
regisseur: Pablo Larraín
Actor: Natalie Portman, John Hurt, Peter Sarsgaard
Jaar:
2016
Speelduur:
100 min.