The invention of lying

'Liegen als mirakel'

De succesvolle series ‘The office' en ‘Extras' had hij al op zijn palmares staan en vorig jaar voegde de Britse televisiester Ricky Gervais daar ook een eerste langspeelfilm aan toe. ‘The invention of lying' heet zijn eerste worp, geschreven en geregisseerd samen met Matthew Robinson. In de titel zit trouwens zowat het hele verhaal vervat. In een wereld waarin niemand kan liegen, vertelt loser eerste klas Mark (Gervais) plots een leugen. Al snel ziet hij in hoeveel mogelijkheden de wereld van de fictie hem biedt. Op nogal stuntelige wijze wordt hij steenrijk en richt hij een religieuze personencultus op rond zichzelf, maar zijn grote liefde Anna (een heel charmante en aantrekkelijke Jennifer Garner) verspeelt hij aan zijn aartsrivaal Brad (Rob Lowe).

Films als deze lopen uiteraard goed af en ook ‘The invention of lying' verlaat op geen enkel moment de meest logische paden. Qua regie heeft Gervais duidelijk geen buitengewoon talent, wat de film een vrij alledaags uiterlijk geeft waar de kijker al snel op uitgekeken raakt. Gervais wil vooral inhoudelijk scoren, maar daarvoor zijn vele moppen eigenlijk lang niet sterk genoeg. Oké, de eerlijkheid van alle mensen levert vooral in het begin een aantal geestige scènes op, maar anderhalf uur boeien doet deze ene vondst niet. Gervais probeert zijn film geestig te houden door te dwepen met bijvoorbeeld het christendom, onder andere door Mozes' tien geboden te persifleren door zijn eigen 'regels' op twee lege pizzadozen te schrijven. Ook krijgt Gervais vlak voor het einde een regelrechte Jezus-look (met wit gewaad incluis), wat uiteraard een ongelofelijk grappig zicht is.

Een meesterlijke film is ‘The invention of lying' daarom niet. De plot is aardig uitgewerkt en hier en daar zijn er nog subtiele laagjes, zoals het feit dat het woord ‘leugen' niet bestaat in de wereld waar niet gelogen kan worden. Die amusante uitdiepingen van het nogal voor de hand liggende uitgangspunt, zijn er over de hele lijn te weinig. Gervais werkt gezapig toe naar zijn voorspelbare happy end en daarmee is de kous finaal af. ‘The invention of lying' is dus een eerder schrale komedie, waarin vooral het romantische aspect de toeschouwer aan het scherm gekluisterd zou moeten houden, maar voor een beetje verstandig mens smaakt die Hollywoodiaanse lulkoek ferm over tijd.

De eens zo recalcitrante Gervais gaat de stereotiepe toer op, wat liefhebbers van ‘s mans Britse humor zich zeker zullen beklagen. Van die oude stijl blijft in deze film weinig over, behalve dan het gegeven dat Gervais balanceert op de dunne draad tussen zelfspot en zelfverheerlijking. Hij wordt constant een loser genoemd en wordt beschimpt door zowat alle personages, maar uiteindelijk is het wel hij die de mooiste vrouw binnenrijft, de grappigste dingen zegt, de meest oprechte inborst heeft en het meest in beeld komt. Alleen, wat doet het er finaal toe? Gervais drààgt de film gewoon, want zonder hem zou het hele verhaal allicht nog gekunstelder overkomen.

Slecht is ‘The invention of lying' niet, maar de opzet was te schraal om anderhalf uur cinema aan te wijden. De humor is aangenaam voor even, maar wordt al snel flauw, evenals de karikaturen van personages. Gervais is wat dat betreft een heerlijk lichtpunt (naast de innemende Garner), maar in zijn geheel loont deze film eigenlijk de moeite niet. Doe er een uurtje vanaf en de formule had kunnen werken, maar in zijn huidige vorm is Gervais' eerste langspeler te voorspelbaar en te langdradig. Toch nog eens ‘The office' opzetten dus ...

 

De succesvolle series ‘The office' en ‘Extras' had hij al op zijn palmares staan en vorig jaar voegde de Britse televisiester Ricky Gervais daar ook een eerste langspeelfilm aan toe.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Ricky Gervais, Matthew Robinson
Acteur: Ricky Gervais, Jennifer Garner, Jonah Hill , Rob Lowe, Jeffrey Tambor
Jaar:
2009
Speelduur:
99 min.

1 Disc

The funniest man on earth?

Voor de liefhebbers van de film bevat de dvd een aantal leuke extra's. Zo is er een 'prequel' waarmee de film normaal gezien zou beginnen, over hoe de mensheid leerde liegen. Daarin speelt Gervais een hilarische holbewoner, die door zijn stamgenoten onderdrukt wordt en daarom met een leugen op de proppen komt.

Ook de ‘eerlijke' making of die Gervais zelf in elkaar stak, levert een aangenaam kwartiertje film op. De man laat al zijn acteurs vertellen hoe geweldig hij wel niet is, wat meteen herinnert aan zijn fantastische, pretentieuze karakter in ‘The office'. Ook voor de schelle lach van Gervais is een bijzonder plaatsje voorzien. Denk aan Alain uit ‘Het Eiland', maar dan extremer en meer in de hoogte.

De extra scènes en bloopers zijn standaard, maar ook zij werken goed. Alleen jammer dat ze kwantitatief niet massaal vertegenwoordigd zijn. Verder is er een videodagboek van Karl Pilkington, een zelfbewuste Britse humorist met evenveel sterallures als Gervais. Zijn relaas is tragikomisch, met Gervais als clown van dienst. Tot slot zijn er nog podcasts van Gervais en collega-regisseur Robinson, waarin Gervais bijvoorbeeld ‘MTV Cribs' nadoet in zijn eigen mansion in Boston.

De extra's zijn nogal pover geschoten, plus alles bij elkaar vormen ze nog geen uurtje bijkomend materiaal, maar hetgeen op de dvd staat, is telkens grappig genoeg om eens te bekijken. Voor wie van de film genoot dus zeker een meerwaarde!

 

Titel: The invention of lying
Jaar:
2010
Ondertitels:
Nederlands
Audiotrack:
Engels Dolby Digital 5.1
Formaat:
16:9 Anamorphic

Reageer