The invasion

'Een allegaartje van alles en niets'

De ultieme droom van kinderen en pacifisten is vrede op aard. Een ideaal om gekoesterd te worden, maar is het ook realistisch? ‘The invasion’ – de nieuwste thriller van Oliver Hischbiegel - claimt van niet. Een perfecte wereld kan niet menselijk zijn, enkel gevoelloos en buitenaards. Deze maatschappijkritiek zou het uitgangspunt kunnen zijn van een schitterende film. Helaas, het doel ervan blijft hier schemerdonker. 

‘The invasion’ is de vierde verfilming van het boek ‘Invasion of the body snatchers’ van Jack Finney. Het verhaal over een buitenaardse bacterie die mensen omtovert tot gevoelloze wezens is tijdloos en toont goed de paniek voor het vreemde. De versie van Siegel stelt de rode angst aan de kaak. De remake van Kaufman gaat over de post-Watergateparanoia en Ferrara kneedt het tot een aidsverhaal. Voor deze versie sloegen Hirschbiegel (‘Der Untergang’) en Silver (‘Die hard’) de handen in elkaar met een schitterende cast, en dat schept torenhoge verwachtingen.  

Na het neerstorten van een Patriot gebeuren er allerlei vreemde dingen in Washington DC. Carol Bennell (Nicole Kidman), een psychiater, krijgt bezoek van een patiënte die klaagt dat ‘haar man haar man niet meer is’. Ironisch genoeg schrijft Bennell haar Prozac voor. Met de steun van Ben Driscoll (Daniel Craig) legt Carol de link met de zombieachtige wezens op straat en haar ex-man Tucker. Natuurlijk heeft hij net haar zoontje Oliver bij zich. De film loopt over in een zoektocht naar Oliver en sluit af met de heldhaftige strijd van Kidman tegen de holle wezens. 

Het sarcasme van de film is frappant. De oorlog in Irak stopt, Noord-Korea wil ontwapenen en Bush en Chávez komen tot een verdrag. Maar deze gegevens zijn een niemendalletje bij de spectaculaire achtervolgingsscènes. Er zijn duidelijk geen keuzes gemaakt bij de creatie van de scifi-actionthriller. Silver riep de hulp in van de Wachowskibroertjes (‘The matrix’) om actie toe te voegen aan de psychodramatiek van Hirschbiegel. De oorspronkelijke bedoeling raakt zo bedolven onder het commercialisme van Hollywood. 

Haal al je hoge verwachtingen dus naar beneden en geniet ervan met een beker popcorn. Ondanks het negatieve onthaal van de film vonden we het best spannend én ontspannend. De emotionele zoektocht naar het zoontje van Kidman en het gevecht laten je in no time meevloeien met de stroom van de film. De psychologische impulsen doen je in het beste geval nadenken. Maar het is een grote zonde dat alles schimmig blijft, een allegaartje van alles, dus uiteindelijk ook van niets.

De ultieme droom van kinderen en pacifisten is vrede op aard. Een ideaal om gekoesterd te worden, maar is het ook realistisch? ‘The invasion’ – de nieuwste thriller van Oliver Hischbiegel - claimt van niet.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Oliver Hirschbiegel
Acteur: Nicole Kidman, Jeremy Northam, Daniel Craig
Jaar:
2007

1-disc

Geen invasie van extra's

In 'We've been snatched before: invasion in media history' vertellen professoren en experts ons alles over mogelijke invasies door aliens of hoe verschrikkelijke pandemieën onze aardbol kunnen lamleggen. Leden van de cast vertellen ons dan weer hoe zij zouden omgaan met een invasie door het onbekende.

De making of van 'The invasion' werd in drie delen geknipt: 'A new story', 'On the set' en 'Snatched' geven ons een blik achter de schermen. We zien hoe Nicole Kidman aan het schrikken wordt gebracht en krijgen tips over hoe je buitenaardse kots zo geloofwaardig mogelijk maakt.

Met deze extra's beleef je geen uren kijkplezier, maar ze zijn alvast minstens even boeiend om naar te kijken als de film zelf.

Titel: The invasion
Jaar:
2008
Ondertitels:
Nederlands, Engels, Zweeds, Spaans
Audiotrack:
Engels, Spaans
Formaat:
16:9 Anamorphic
Sound type:
Dolby Digital 5.1

Reageer