Inside Llewyn Davis

Hang me, oh hang me

De gevierde Coen brothers leveren de laatste jaren het ene prachtstuk na het andere af: na het fascinerende ‘A serious man’ en de alternatieve western ‘True grit’ bevestigen ze hun bloedvorm met deze melancholische karakterstudie van de dolende folkmuzikant Llewyn Davis. Ze leiden ons vakkundig doorheen de muziekscène van de Greenwich Village in het New York van de jaren ’60, een zoveelste krachttoer die resulteert in een bitterzoete retrokomedie met scherpe weerhaakjes.

Alles draait rond de existentiële perikelen van Llewyn Davis (Oscar Isaac) en zijn permanente zoektocht naar erkenning en succes. Als een woestijnnomade dwaalt hij door de grijze straten van the big apple van zetel tot zetel in de hoop hier en daar een optreden te versieren. Zijn zeemzoete stem, begeleid door slechts het zachte getokkel van een gitaar slaat echter minder aan dan hij had gehoopt. Bovendien ondervindt zijn ogenschijnlijk onbezorgde artiestenleventje heel wat beslommeringen. Hij bezwangert een furieuze ex-vriendin (Carey Mulligan), verliest de kat van een professor die hem onderdak verleent en jaagt zowat iedereen in zijn onmiddellijke buurt in het harnas. De zwaarste donderwolk boven zijn hoofd blijkt dan nog de zelfmoord van zijn muzikale soulmate, waardoor Llewyn meer dan ooit afstevent op een manische depressie.

De Coens schilderen met ‘Inside Llewyn Davis’ een uniek portret van een tragisch figuur, hopeloos verloren in het leven en de wereld. Daarbij spotten ze geregeld met het artificiële upperclasswereldje in Manhattan en de oppervlakkige folkbusiness. Enkele hilarische rollen zorgen voor komische noten zoals Justin Timberlake als de lokale singer-songwriter Jim, John Goodman als vuilgebekte jazzartiest en Adam Driver (‘Girls’) als de jolige folknobody Al Cody. Humor werkt in zowat elke scène als katalysator voor deze trieste historie schatplichtig aan James Joyces onverwoestbare klassieker ‘Ulysses’. De New Yorkse muziekwereld, waar ook de grote Bob Dylan zelf zijn opwachting maakte, lag er zelden zo desolaat bij.

Gedragen door de doorleefde vertolking van Oscar Isaac wordt ‘Inside Llewyn Davis’ een meeslepende kijkervaring die ons zowel royaal doet lachen als intens nadenken over succes en mislukking in het leven. Het zinderende niveau van ‘A serious man’ halen de Coen broertjes helaas niet, maar de avonturen van Llewyn Davis prikkelen onze zintuigen (de soundtrack met zegen van folklegende T-Bone Burnett is fantastisch) dermate dat de kijker geboeid aan zijn zetel gekluisterd blijft tot de laatste tonen van Dave van Ronks ‘Green green rocky road’. Wentel u in bitterzoete melancholie en vaar mee op een stuurloos schip met Llewyn Davis aan het roer.

Details Nu in de zalen
Regisseurs: Joel Coen, Ethan Coen
Cast: Carey Mulligan, John Goodman, Justin Timberlake, Garrett Hedlund
Jaar:
2013
Speelduur:
105 min.