Inside job

'Show me the money'

Op 15 september 2008 verkeerde de wereld in een plotse shock-toestand: Lehmann Brothers, een van de grootste investeringsbanken kondigde zijn faillissement aan. Dat zette een domino-effect in de gang dat Fortis herleidde tot BNP Paribas Fortis en dat vooral globaal gezien miljoenen mensen werkloos, onteigend, verweesd en machteloos achterliet. De omvang van de grootste financiële crisis sinds de crash van Wall Street in 1929 leek met zijn credit default swaps en subprime-hypotheken ons aller petje te boven gaan.

Documentairemaker Charles Ferguson dacht daar duidelijk anders over. 'Inside job' vertelt van A tot Z het verhaal van een onafwendbaar noodlot dat reeds tientallen jaren geleden werd aangekondigd. Toen voormalig acteur Ronald Reagan tot de 40e president van de Verenigde Staten werd verkozen, verkoos hij Alan Greenspan tot voorzitter van de Federal Reserve. In die positie zag Greenspan zijn kans schoon om de huidige economische malaise in te zetten: het dereguleren van investeringsbanken was begonnen. In een poging het in één zin uit te leggen: investeringsbanken verkopen hoog-risicovolle hypotheken als investeringen die een rating krijgen van ratings-kantoren (die worden betaald door de investeringsbanken!) waarin belangrijke instellingen maar ook particulieren in kunnen beleggen.

Dit startte bij Reagan maar ging steeds verder onder de daaropvolgende presidenten. Zelfs de huidige minister van Financiën Timothy Geithner is niet vrij van zonden! Het probleem ligt dus bij de mannen met macht. Zij verdienden honderden miljoenen aan bonussen, ontslagpremies, en dergelijke meer terwijl net zij verantwoordelijk zijn voor de economische crisis. Fabrieken sloten, mensen werden uit hun huis gezet, families uit elkaar gerukt opdat een groepje van vijftig aan de Riviera met een jacht van tientallen meters konden nippen van een overgeprijsde cocktail.

Ferguson weet perfect hoe hij het gevoelige onderwerp aan de man moet brengen. Met een uiteenzetting van geschiedenis tot toekomst, ben je als kijker steeds bij de zaak zonder overweldigd te worden door al te technische termen. Door het interviewen van de dissidenten, de criticasters die de ramp al maanden/jaren ervoor voorspelden, wordt het ontstaan van de zeepbel en haar teloorgaan kristalhelder uitgelegd. Daarnaast weet hij ook echter enkele schuldigen voor de camera te krijgen. In deze stukjes wordt de film plots zeer komisch: stuk voor stuk dachten ze dat Ferguson de ernst van de situatie niet zou kennen maar stuk voor stuk zet hij ze allen in hun hemd. Soms op het pijnlijke af: impliciete schuldbekentenissen met de glimlach bijvoorbeeld.

Voor iedereen die wil weten wat nu eigenlijk de financiële crisis heeft veroorzaakt en wat die inhield, is 'Inside job' een must. Maar verwacht geen goede afloop. Ferguson doet geloven dat de geschiedenis zich zal herhalen en volgens hem zal dit vroeger zijn dan verwacht. Een depressieve ondertoon die ieder sprankeltje hoop vernietigt kunnen we echter missen als kiespijn in deze tijden. 'Inside job' blijft echter een terecht Oscarwinnende documentaire die je omverblaast, razend maakt op de topbankiers die alles hebben veroorzaakt en tegelijkertijd met al het geld zijn gaan lopen, maar die iets optimistischer mocht zijn.

Op 15 september 2008 verkeerde de wereld in een plotse shock-toestand: Lehmann Brothers, een van de grootste investeringsbanken kondigde zijn faillissement aan.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Charles Ferguson
Acteur: Matt Damon
Jaar:
2010
Speelduur:
104 min.

1-disc dvd

Woede en frustratie

Een vierdelig menu aan extra's deze keer, te beginnen met de voor de hand liggende trailer en audiocommentaar. Deze laatste is wel des te interessanter daar het om een documentaire gaat. Verder enkele deleted scenes die uiterst interessant zijn maar een beetje vreemd als je ze apart van de film bekijkt. Nog veel meer dan bij fictie, vormt een documentaire namelijk een geheel waardoor aparte stukjes moeilijk te bekijken zijn. Ferguson vangt dit echter goed op door de verwijderde scènes in te delen volgens de personen die aan het woord zijn. De making of daarentegen is heel interessant en toont hoe de documentairemaker in zijn research meer en meer gefrustreerd geraakte bij het ontdekken van al het onrecht. Zijn woede ten aanzien van de verkozen, maar tegelijk gecorrumpeerde, beleidsmakers steekt hij daarbij niet onder stoelen of banken. Finaal laat hij ook een diepe teleurstelling zien in de Obama-regering: "we needed change but it didn't come". Bij dvd-extra's geldt meestal de regel “less is more” maar in dit geval had het voor degene die nog dieper willen gaan in de krochten van de financiële crisis gerust meer gemogen.

Titel: Inside job
Jaar:
2011
Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels, Duits, Italiaans
Audiotrack:
Engels Dolby Digital 5.1, Italiaans Dolby Digital 5.1
Formaat:
16:9 Anamorphic

Reageer