Incredibles 2

Elke ouder is een superheld

Als je veertien jaar wacht om met een sequel op de proppen te komen, dan brengt dit hooggespannen verwachtingen met zich mee. Regisseur Brad Bird weet hieraan maar al te goed tegemoet te komen. Met boodschappen die op geniale wijze in de verhaallijn verweven zijn, is het superheldenverhaal opnieuw waar entertainment voor de hele familie.

De originele stemmencast na al die jaren weer door de boxen horen galmen zorgt voor kippenvel. Toch bouwt de film allesbehalve verder op de nostalgie die bij veel jongvolwassenen ongetwijfeld aanwezig is. Bird zorgt voor een volledig nieuw verhaal en gooit de rollen helemaal om. Ook de nieuwe generatie kijkers blijft dus zeker niet op haar honger zitten, ondanks de voorspelbare plot.

De gemene robot van Syndrome verslaan was blijkbaar niet genoeg, want ook in dit vervolg zijn superhelden nog steeds illegaal. Toch schijnt er licht aan het einde van de tunnel. Techgigant en superheldenfan Winston Deavor en diens zus Evelyn willen superhelden weer legaal maken via een heuse publiciteitscampagne. Bob Parr (Craig T. Nelson) is meteen razend enthousiast, maar er schuilt een addertje onder het gras. Winston wil namelijk dat Bobs vrouw Helen (Holly Hunter) de campagne op gang trekt. Uiteindelijk krijgt Bob een superheldenbaan die in Hollywoodfilms vooral aan moeders wordt toebedeeld: die van fulltime ouder. Dat Jack-Jack zijn krachten begint te ontdekken en Helen dit niet mag weten, maakt het er allesbehalve makkelijker op.

Bob zijn gedeukte ego voelt wat ongemakkelijk aan, maar het is tenminste echt. Het moet niet makkelijk zijn om je droombaan voor even af te staan aan je vrouw, maar mooi is het wel.

Elastigirl (Helen) weet maar al te goed hoe ze zelf een klus tot een goed einde moet brengen, zelfs wanneer ze te maken krijgt met Screenslaver, de nieuwe schurk van dienst. Hoewel je al van mijlenver ziet aankomen wie zich achter dat masker verstopt, zijn de actiescènes bijzonder spannend en met momenten nogal duister. Dat escaleert soms zodanig dat je jezelf de vraag gaat stellen of dit wel echt een kinderfilm is. Geen nood aan de bezorgde moeders: de schattige gevechtsscènes met Jack-Jack voorkomen een kindertrauma. Bird wist al sinds de eerste film dat de kleine bengel een sensatie was, dus geeft hij hem logischerwijs nog meer schermtijd. Het wordt zelden nog grappiger dan dit!

Hoewel 'Incredibles 2' rond een familie superhelden draait, toont de prent hoe elk gezin wel zijn gebreken heeft. Het is een familiefilm die een mooie boodschap voor elke generatie bevat. Vrouwen hoeven écht niet onder te doen voor mannen, en je eigen ouders zijn superhelden op zich. Maar de belangrijkste boodschap van allemaal: Hou je baby uit de buurt van wasberen!

Details Nu in de zalen
Jaar:
2018
Speelduur:
125 min.