The Imaginarium of Doctor Parnassus

'Can you put a price on your dreams?'

Het ongeluk dat regisseur Terry Gilliam al te beurt viel, is legendarisch: 'Don Quichote' viel letterlijk in het water door een vloedgolf, voor het teleurstellende 'The brothers Grimm' moest hij verschrikkelijke compromissen sluiten en meerdere distributeurs vluchtten weg van het moeilijke 'Tideland'. Maar je hoofdacteur op het toppunt van zijn populariteit verliezen terwijl je aan het draaien bent, slaat alles. Gilliams nieuwste film over een man die ondanks alle tegenslag verhalen wil vertellen, lijkt wel over hemzelf te gaan.

Doctor Parnassus (Christopher Plummer) is een duizend jaar oude man die met een theatertje rondreist in gezelschap van zijn dochter, haar aanbidder en een dwerg. Parnassus kan binnendringen in de fantasie van zijn publiek. Wie door de magische spiegel stapt, ziet zijn wildste ideeën werkelijkheid worden. De burleske performances trekken weinig volk, maar wat Parnassus meer zorgen baart, is het pact dat hij ooit met de duivelse Mr. Nick (een schitterende Tom Waits) sloot. In ruil voor onsterfelijkheid moet hij zijn dochter afstaan als ze zestien wordt, en dat is binnen enkele dagen.

De duivel komt met een nieuwe weddenschap af die de bloedmooie Valentina (Lily Cole) kan redden. Parnassus moet als eerste vijf zielen weten te winnen, vijf mensen die in hun droomwereld de juiste keuze maken. Dan daagt de mysterieuze Tony (Heath Ledger) op, die fraude in de liefdadigheidsbusiness op z'n geweten heeft. Die rol is niet zo dankbaar als die van de Joker en het is jammer dat we de evolutie in Ledgers personage niet te zien krijgen. De onvoltooide scènes spelen zich af in dromenland, en dat zijn eigenlijk de interessantste. Johnny Depp, Jude Law en Colin Farrell tonen met verve de vele gezichten van Tony aan de andere kant van de spiegel: Depp is de charmante kerel, Law de kinderlijk verwonderde en Farrell de slechterik.

Als geen ander kan Gilliam een magische droomwereld oproepen, waar niets rationeel te vatten is. De film baadt in een Victoriaanse sfeer. De grauwe straten van Londen, de glamoureuze winkelcentra, de onheilspellende natuurlandschappen, de kleurrijke maar sjofele wereld van het Imaginarium en natuurlijk de droomlandschappen. Daar zijn heel wat beelden bij die beklijven - Plummers gezicht rondom een grote luchtballon of de duivel die op wolkjes stapt - maar je voelt Gilliams fantasie opbotsen tegen het budget voor CGI. De fantasie van de ex-Monty Python kan je nog best vergelijken met Winnie The Poohs honingpot: altijd overlopend met een stroperige jamboel tot gevolg. Niet dat we de visuele pracht niet konden pruimen, maar doseren is een kunst. Alle hocus pocus kan niet verdoezelen dat het geflipte verhaal gaten vertoont. En waarom trekt Parnassus, die eerst monnik was, in godsnaam rond met zijn theatertje?

Naar het einde toe, wanneer alle plotlijnen samenkomen en er nog een subplot over een driehoeksrelatie bovenop komt, wordt trop te veel, om tenslotte flauw te eindigen. Gilliams originaliteit en visuele creativiteit is ongezien, maar ondanks de fantastische ideeën, goeie vertolkingen en vernuftige decors is het te chaotisch. ‘Doctor Parnassus' is toch vooral voer voor de fans.

Het ongeluk dat regisseur Terry Gilliam al te beurt viel, is legendarisch: 'Don Quichote' viel letterlijk in het water door een vloedgolf, voor het teleurstellende 'The brothers Grimm' moest hij verschrikkelijke compromissen sluiten en meerdere d

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Terry Giliam
Acteur: Heath Ledger, Johnny Depp, Jude Law, Colin Farrell, Christopher Plummer
Jaar:
2009
Speelduur:
122 min.

1 Disc

Fabelachtig imaginarium

Onontbeerlijk voor deze laatste getroebleerde Terry Gilliam-productie zijn een aantal korte documentaires waarin cast en crew stilstaan bij het heengaan van Heath Ledger. De drie acteurs die Ledger vervingen vertellen waarom het voor hen zo belangrijk was om hun felbetreurde vriend een eresaluut te brengen door zijn personage te vertolken. Voorts is er nog een korte inleiding van Gilliam zelve waarin hij vertelt dat het vloekte om de film af te sluiten met 'a film by Terry Gilliam' en dat hij liever opteerde voor 'a film from Heath Ledger and friends'.  Als surplus krijg je de gebruikelijke promotalk, twee korte filmpjes over internationale premières en een kort item over de magische special-effects.

Titel: The Imaginarium of Doctor Parnassus
Jaar:
2010
Ondertitels:
Nederlands
Audiotrack:
Engels
Formaat:
16:9 Anamorphic

Reageer