Il y a longtemps que je t'aime

'Jamais je ne t'oublierai'

Hoe sta je in het leven als je je eigen kind vermoordt? Wat doet vijftien jaar gevangenisstraf met een mens? En welke gevolgen heeft die jarenlange opsluiting op de relatie met de mensen die vroeger je dierbaren waren?

Philippe Claudel vertelt met 'Il y a longtemps que je t'aime' het pakkende verhaal van Juliette Fontaine (Kristin Scott Thomas), een gescheiden vrouw die haar eigen kind van zes heeft vermoord. Wanneer ze na vijftien jaar achter slot en grendel vrijkomt, vangt haar veel jongere zus Léa (Elsa Zylberstein) haar op. Niet zonder slag of stoot, want de twee zussen zijn inmiddels van elkaar vervreemd en ook Léa's man Luc is niet opgezet met de gaste in huis. Maar gaandeweg groeien de twee naar elkaar toe en laat ook Luc zijn vijandigheid varen. De twee Vietnamese dochtertjes van Léa en Luc zorgen ervoor dat Juliette iets om handen heeft, al merk je dat ze het ook daar moeilijk mee heeft. Wanneer ze met vallen en opstaan een job en haar mannelijke zielsverwant Michel vindt, kan je als kijker alleen maar hopen op een happy end.

De twee vrouwen worden mooi geportreteerd. Tijdens het eerste shot van de film zie je meteen dat het hoofdpersonage een getekende vrouw is. Door veel statische beelden en close-ups te gebruiken, zorgt Claudel ervoor dat je op de huid van de personages zit. Niet enkel worden de personages elk apart goed uitgelicht, ook over het in beeld brengen van de intermenselijke verhoudingen is nagedacht. De relatie tussen de zussen vormt de hoofdbrok. Omdat Léa nog een klein meisje was toen Juliette van haar werd weggerukt, is ze nieuwsgierig naar hoe ze was als kind en stelt ze vragen over hun gemeenschappelijke jaren. De gesprekken zijn geloofwaardig en mooi in beeld gebracht.

De teneur van 'Il y a longtemps que je t'aime' is dramatisch. Veel gelachen wordt er niet en er zijn een paar momenten dat je oprecht stil wordt. Wanneer een vriend van Léa op een vriendenweekend vraagt waarom hij niet van het bestaan van Juliette afwist, antwoordt de oudste zus eerlijk dat ze 15 jaar in de cel doorgebracht heeft voor het vermoorden van haar kind. De hele groep begint te lachen, op Léa en Michel na. Een aangrijpende scène die de film typeert. Toch zijn er ook wat luchtige momenten om even op adem te komen, zoals het moment dat de twee zussen samen piano spelen terwijl Léa's dochtertje zorgeloos danst.

Wat Philippe Claudel - die eigenlijk auteur is en met 'Il y a longtemps que je t'aime' zijn eerste langspeelfilm geschreven én geregisseerd heeft - met deze film laat zien is een uit het leven gegrepen verhaal van een vrouw die zich moeizaam weer een weg door het leven baant en mensen die elkaar opnieuw moeten leren vertrouwen. Naast uitstekende acteerprestaties en een puike cinematografie moeten we vooral toegeven dat dit een film is die raakt en die we niet snel zullen vergeten.

Hoe sta je in het leven als je je eigen kind vermoordt? Wat doet vijftien jaar gevangenisstraf met een mens? En welke gevolgen heeft die jarenlange opsluiting op de relatie met de mensen die vroeger je dierbaren waren?

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Philippe Claudel
Acteur: Kristin Scott Thomas, Elsa Zylberstein
Jaar:
2008
Speelduur:
117 min.

1 Disc

Meer dan genoeg

Scenarioschrijver en regisseur Philippe Claudel laat in zijn kaarten kijken. Niet enkel krijgen we enkele weggelaten scènes te zien met zijn commentaar, ook zien we hem in een interview dat een uur duurt. Tijdens dat gesprek horen we onder andere hoe hij het verschil tussen het schrijven van een boek en het maken van een film ervaart, hoe hij van scenario naar film heeft gewerkt en wat zijn relatie met de acteurs was.

Dat zijn misschien de voorspelbare ingrediënten van een interview met de regisseur, maar er is meer. Hij vertelt bijvoorbeeld ook hoe hij het gevangenisleven in beeld heeft willen brengen zonder effectief in een gevangenis te filmen. Naast interessante info over (de ontstaansgeschiedenis van) de film zelf, krijgen we zo ook te zien wie Philippe Claudel is. Een meerwaarde, ook al had het interview een kwartiertje korter gemogen.

Titel: Il y a longtemps que je t'aime
Jaar:
2010
Ondertitels:
Nederlands
Audiotrack:
Frans Dolby Digital 5.1
Formaat:
16:9 Anamorphic

Reageer