I love you, man

'Here comes your man'

Een man met alleen vriendinnen en geen vrienden, heteroseksueel en verloofd, zoekt nieuwe beste vriend om mannelijker te worden en een getuige te hebben op zijn huwelijk. Dat is samengevat de verhaallijn van ‘I love you, man' en is voldoende om zowel mannen als (veel) vrouwen gillend te doen weglopen. Ook ondergetekende ging met lood in de schoenen kijken, en ik ben zelden zo mis geweest in de verwachtingen rond een film. Natuurlijk is ‘I love you, man' geen cinematografisch hoogstandje, de dialogen zullen nooit de Nobelprijs voor literatuur binnenhalen en een Oscar voor de soundtrack is ook veel te hoog gegrepen.

Maar ... deze film heeft me luidop doen lachen (dat gebeurt zelden) en heeft me geen seconde verveeld! De overtuigende acteerprestaties van vriendloze verloofde (rol van Paul Rudd) en nieuwe 'best friend forever' (of BFF, rol van Jason Segel) zitten daar voor veel tussen. We zien niet veel acteurs een overtuigende heteroseksuele man met enkel vrouwelijke vriendinnen neerzetten, maar Paul Rudd slaagt erin. Beter nog, hij wekt Peter Klaven helemaal tot leven en maakt hem zowel geloofwaardig als likeable. Jason Segel zet een perfecte nieuwe BFF Sydney neer, die alle dingen voorstelt (en doet) die beste vrienden het liefst zouden doen. De twee mannen hebben een ongelofelijke chemie, wat een plezier is om naar te kijken.

Dat is niet alles. Er is ook goed nagedacht over de achtergrondverhalen en de nevenpersonages. Zo spelen ook de jobs van Peter en Sydney een grote rol, en niet enkel de manier waarop ze een band smeden en alles verweven raakt. Er is ook een belangrijke rol voor Peters familie en de vriendinnen van zijn verloofde Zooey (Rashida Jones), met een glansrol voor het eeuwig ruziënde koppel Denise (Jaime Pressly) en Barry (Jon Favreau). Elk van de personages is treffend neergezet en ze komen tot leven door kleine hints en stukjes informatie die toch de vaart niet uit het verhaal halen.

Het ritme van de film ligt behoorlijk hoog, waardoor de verwikkelingen zich snel opvolgen. Omdat geen logische stappen worden overgeslagen, blijft de natuurlijke loop der dingen bewaard en raak je gemakkelijk meegesleurd in het verhaal. Dat maakt ook dat je bepaalde kenmerken eigen aan het romcom-genre met plezier door de vingers ziet, daar waar ze in andere films op je zenuwen werken.

Kniesoren kunnen hier en daar ‘voorspelbaar' en ‘overdreven' zuchten, wat natuurlijk niet echt gelogen is. Het blijft een Amerikaanse romantische komedie, met een dramatische climax en een happy end. Maar het romantische is wel behoorlijk romantisch, het komische behoorlijk grappig, de dramatiek geloofwaardig en het happy end hartverwarmend. Dat kan veel slechter, toch?

Een man met alleen vriendinnen en geen vrienden, heteroseksueel en verloofd, zoekt nieuwe beste vriend om mannelijker te worden en een getuige te hebben op zijn huwelijk.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: John Hamburg
Acteur: Paul Rudd, Jaime Pressly, Rashida Jones, Jon Favreau, Jason Segel
Jaar:
2009
Speelduur:
105 min.

1 Disc

Love the extra's

Op het enige schijfje dat aan deze dvd is toegevoegd staat een schat aan extra's. We hebben hartelijk moeten lachen met de gagreel (10 minuten!), waarin je een perfect beeld krijgt hoe het er aan toe ging op de set, waardoor de slijmerij in de making of (5 min) beperkt is gebleven. Verder worden we nog getrakeerd op zes extended en vier deleted scenes.

Vooral interessant zijn de bonus extra's waarin duidelijk wordt dat er veel met improvisatie werd gewerkt: zo krijg je van sommige scènes wel tientallen takes te zien. Hilarisch! Als afsluiter is er nog een in twee talen ondertitelde (!) commentaartrack met regisseur John Hamburg en acteurs Paul Rudd en Jason Segel.

Snoepgoed voor de dvd-kast. Waren alle dvd's maar zo verzorgd! 

Titel: I love you, man
Jaar:
2009
Ondertitels:
Nederlands
Audiotrack:
Engels Dolby Digital 5.1

Reageer