I, Daniel Blake

De digitale analfabeet versus Kafka

Het Filmfestival van Gent kon dit jaar weer uitpakken met een grote naam voor de openingsfilm: Ken Loach mocht zijn nieuwste film ‘I, Daniel Blake’ voorstellen. Wie Ken Loach kent - en wie kent zijn werk niet? - verwacht zich aan een sociaal geëngageerde film.

Misschien moet je op voorhand zelfs al wat geeuwen. Want, geef toe, de man maakt prachtige films, maar in deze tijden hebben we niet altijd zin in weer een prent die zegt wat er nog allemaal verkeerd gaat in de maatschappij. Toch slaagt Loach erin ons bij het nekvel te grijpen.

Newcastle kennen we als een bruisende stad met veel leven en cultuur. De lens van Loach toont een andere kant. Grauw en grijs, zoals de muren die de bureaucratie rond zich optrekt. De omgevingsgeluiden verraden auto’s, fabrieken en burenlawaai. In deze Noord-Engelse stad woont Daniel Blake, in een doorleefde vertolking van Dave Johns.

Door omstandigheden moet Daniel een beroep doen op overheidssteun. Het blijkt een heel moeilijk proces om te krijgen waar hij recht op heeft. Want je moet bellen, mailen en online formulieren invullen. In dit proces worden digitale analfabeten, zoals Daniel Blake, denigrerend behandeld. Hij stuit op onbegrip en moet opboksen tegen de onverschilligheid van verschillende instanties en het kafkaiaanse systeem.

Daniel sluit intussen vriendschap met een alleenstaande moeder en haar twee kinderen. Ook zij lopen tegen de grenzen van het systeem aan. Door af en toe personages toe te voegen krijgt de film een lichtere toets, maar de dreigende ondertoon blijft hangen en neemt de bovenhand. Uiteindelijk gaat Daniel over tot een kleine daad van verzet. 'I, Daniel Blake', zo begint zijn aanklacht die hij op de muren spuit. Helaas wordt hij niet gehoord.

‘I, Daniel Blake' won de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes. Ken Loach wil tonen wat er misloopt en deze beklijvende prent zorgt ervoor dat hij gehoord wordt. Wij gaan alvast op de barricade staan!

Details Nu in de zalen
Regie: Ken Loach
Acteurs: Dave Johns, Hayley Squires
Speelduur:
100 min.